×

Csillagok

36 évesen, ezen a napon halt meg az igazi szexszimbólum

Nem volt könnyű élete Marilyn Monroe-nak. Anyai ágon főként „elmebajosokból” állt a családja, talán az ő sorsa is ezért alakult így…

1926. június 1-jén született Norma Jeane Mortenson néven. Mindössze nyolc éves volt, amikor árvaházba, majd egy ismerőshöz került. Édesanyja második férjének nevét kapta, de nem ő az igazi apja, valójában senki sem tudja, hogy kicsoda. Anyukáját paranoid skizofréniával diagnosztizálták, majd idegösszeomlást kapott, és élete hátralévő részét kórházban töltötte, így a kislány sokáig azt hitte, az anyja meghalt. Szülők nélkül nőtt fel…

Amerikai Egyesült Államok, 1962. augusztus 9.Marilyn Monroe amerikai filmcsillag.(MTI/UPI)

Amerikai Egyesült Államok, 1962. augusztus 9.Marilyn Monroe amerikai filmcsillag.(MTI/UPI)

Nem csoda, hogy 16 évesen férjhez ment, de ez még csak egy érdekházasság volt, hogy szabaduljon az árvaházi léttől. 1944-ben, amikor a férje bevonult katonának, egy hadiüzembe ment dolgozni, ahol felfedezte őt egy fotós. Kiszőkítette a haját és modellként vállalt munkát. Egy csapásra a magazinok címlapjára került. A híresség meghozta neki a várt siker, elvált a férjétől, és Marilyn Monroe néven szerződést kötött a 20th Century Fox Filmstúdióval.

Kezdetben nem túl erős szerepek találták meg, aztán megkapta az “Aszfaltdzsungel” és a “Mindent Éváért” című filmek főszerepét, amelyekben nagy sikert aratott. Gyorsan Hollywood ünnepelt sztárja lett, Amerika – és lassan az egész világ – szexszimbólumként tekintett rá. A bulvársajtó egyre nagyobb többet foglalkozott vele, mivel az egyik legsikeresebb baseballjátékossal, Joe DiMaggióval, majd a drámaíró Arthur Millerrel kötött házasságot. Joe DiMaggio például akkor vált el tőle, amikor meglátta a híres képet, amin Monroe ruháját felfújja a szél, a féltékenység tette tönkre a házasságukat.

Köztéri szobor Marilyn Monroe-ról az Egyesült Államokban. Kép: www.shutterstock.com

Köztéri szobor Marilyn Monroe-ról az Egyesült Államokban. Kép: www.shutterstock.com

A színésznő szépsége ellenére nagyon is önbizalomhiányos volt. Folyamatosan küzdött a súlyával, pedig kifejezetten vékony volt. 166 centijéhez 52 és 54 kg között volt a súlya. Sőt, két plasztikai műtétje is volt, az orrát és az arccsontját szabatta át.

A berlini Madame Tussauds-ban  Marilyn Monroe viaszszobra. Kép: www.shutterstock.com

A berlini Madame Tussauds-ban Marilyn Monroe viaszszobra. Kép: www.shutterstock.com

1962. augusztus 5-én kora hajnalban Marilyn Monroe-t pszichiátere találta meg holtan. Ekkor már rendszeresen erős szorongás és depresszió gyötörte. Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy Monroe már este meghalt. A toxikológiai vizsgálat szerint a halál oka barbiturát-túladagolás volt. Vérében a halálos dózis többszörösének megfelelő klorálhidrátot és pentobarbitált találtak. Az üres dobozok az ágya mellett hevertek. A véletlen túladagolás lehetősége emiatt kizárható volt, és öngyilkosságot állapítottak meg, de sokan ebben a mai napig kételkednek.