Csillagok

A kis nagy embert ünnepeljük

Ma 82 éve született Dustin Lee Hoffman. Elsőszülöttként érkezett a családba; orosz emigráns édesapja, Harry, bútorkereskedő volt, édesanyja, Lilian, amatõr színésznő. Középiskola után a Santa Monica-i fõiskolára iratkozott be, ahonnan két év után kitették rossz vizsgaeredményei miatt.

Már gyerekként is színész akart lenni, mégis klasszikus jazzt tanult. A zenészi pályára rálátva azonban meggondolta magát, és a színészetet választotta, akkor Los Angelesből New Yorkba költözött. Ötödik alkalomra vették fel Lee Strasberg híres színésziskolájába, ahol a mester akkor nem tartotta őt elég tehetségesnek. Tanulmányai ideje alatt alkalmi munkákból tartotta el magát, volt ápoló egy pszichiátriai intézetben, mosogató, pincér, portás és bárzongorista is. Barátjánál, Gene Hackmannél lakott, mindketten Marlon Brando nagy csodálói voltak. A színházi szereplései nyitották meg az utat előtte a filmipar felé.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Alan Arkin által rendezett bohózatban, az Eh?-ben látta meg őt Mike Nichols rendező, aki próbafelvételre hívta a Diploma előtt című filmjébe. Végül megkapta a szerepet, amellyel előrébb lépett a ranglétrán. Ezzel a filmjével egyből Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték. Ezután visszatért a Broadway-re, de a filmes szekere is meglódult. Western hátterű filmek következtek, mint az Éjféli cowboy, vagy a Kis nagy ember Faye Dunaway-jel és Martin Balsammal. Az 1976-os Az elnök emberei volt a következő jelentős filmsikere, amelyben Robert Redford oldalán a Richard Nixon-botrány részletei után nyomoz.

Fotó: Shuttertock

Fotó: Shuttertock

Ezt követően 1979-ben a Kramer kontra Kramer társadalomkritikus drámájáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Robert Benton alkotását, mely az amerikai családmodell és erkölcsi klíma megalapozott, mikrorealista kritikáját adja, gyorsan a szívébe zárta a közönség, és az egyszerű, de érzékeny történet sokakat megérintett. Következő – a nagyközönség által könnyebben kedvelhető figurába bújva – filmjében, az Aranyoskámban kivételes átváltozóművészetének legjobb példáját adta: női szerepbe bújva játszotta végig Sydney Pollack filmjét, amely ismét díjakkal halmozta el. Második Oscar-díját azonban egy újabb társadalmi dráma, az Esőember hozta meg számára, amelyben Tom Cruise autista bátyját, Raymondot keltette életre.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár a kilencvenes években is jelentős filmekben szerepelt, ott valahogy szem elől tévesztettük erős karakterét, inkább csak amolyan „az a szuper színész is játszik benne” kategóriába lépett át. Barátjával, Gene Hackmannel 2003-ban szerepelt először együtt filmvásznon, ami a barátságot tekintve hosszú és szép útként értékelhető.

Bármelyik munkáját is nézzük újra, abban egyet kell értenünk, hogy Dustin Hoffman egy valódi élő legenda.