Életmód

A bőrápolás csodafegyvere a sheavaj

A sheavaj csodaszer a bőr számára, számos esetben segít a bőr problémáin. Minden nő fürdőszobapolcán ott lenne a helye, ráadásul egyáltalán nem nehéz beszerezni.

Évek óta tartok egy tégelyben sheavajat a fürdőszobapolcomon. Lassan eljutok oda, hogy másra nem is nagyon van szükség, ugyanis számos célra megfelel. Akkor meg minek tartsak otthon drága kencéket, tele mindenféle tartósítószerrel, színezőanyaggal, illatanyaggal és miegymással?

A bőr legjobb barátja a shea vaj. Fotó: shutterstock/Africa Studio

A bőr legjobb barátja a sheavaj. Fotó: shutterstock/Africa Studio

A sheavajat első körben száraz bőrre használtam, bár ennél jóval többet tud. A száraz bőrre érdemes naponta használni és nagyon gyorsan segít rajta. Szobahőmérsékleten szilárd állapotú, de a kezedben gyorsan megolvad. A bőrön bevonatot hagy, éppen ezért érdemes – például a lábon – este használni. Reggelre tökéletesen beszívódik és csak a selymes bőr marad.

Kiváló ránctalanító hatása van, expressz sebességgel tünteti el a szarkalábakat a szem körül. Amikor gyűrötten ébredünk reggel, csak kenjük be a szemünk környékét vele – de akár az egész arcot is lehet – és kész. Hamarosan látni fogjuk  ráncfeltöltő hatását. Mi több, a sötét karikákat is eltünteti a szem alól. Egy húzós éjszaka után, ha szeretnénk bomba formánkat hozni, érdemes bevetni a sheavajat.

Ha a szánk kirepedezik, vagy netán a herpeszvírus hagy rajta hólyagokat, akkor is hatásos, a bőrsérülések, sebek is gyorsabban gyógyulnak, ha bekened vele. Ennél is többet tud, mert a gyulladt bőrt is remekül lehet vele kezelni a benne lévő gyulladásgátló anyagok miatt. A leforrázott bőrre is alkalmazható, de fagyási sérülést is lehet vele kezelni. A különböző bogarak csípésének helyét is érdemes vele bekenni, gyorsan hűsíti és elmulasztja.

A száraz, sűrű, kezelhetetlen hajjal is csodákat tesz. Csak tegyünk a tenyerünkbe egy kisebb mennyiséget, dörzsöljük össze a tenyerünket, és amikor megolvadt a vaj, masszírozzuk be a hajunkba. Ezután már csak fésülni kell, mert már lehet. De a korpás fejbőrre kenve, segít eltüntetni a kínos fehér bőrdarabkákat. Az se baj, ha zsíros a hajunk, mert csökkenti a faggyúmirigyek túlzott működését. De nem értünk a végére, mert képes megvédeni a hajat a káros UV sugárzástól is.

Mivel hipoallergén a sheavaj, így csecsemőknél is jól alkalmazható a különböző bőrproblémákra. Minden esetben azért végezzünk egy kis bőrfelületen próbát, biztos, ami biztos alapon.