Életmód

Leszoknál a sok kávéról? Ne szenvedj, itt a megoldás!

Bár remek hatásai vannak a kávénak, de azért háromnál többet nem tanácsos belőle inni. Lecsökkentenéd a napi kávéadagod, de nem tudod hogyan? Íme néhány jótanács a zökkenőmentes átálláshoz.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Gyorsan túlzásba lehet esni a kávéfogyasztással. Egy fekete reggel, aztán a munkában, majd tízóraira, majd ebéd után és egy uzsonna előtt is, hogy még otthon is legyen energiád a családra. A napi három kávénak rengeteg jó hatása van, de ha te már vénásra kötöd a kávégépet, akkor érdemes kicsit lejjebb adni az adagból, ami persze nem könnyű. Szervezeted megszokta ezt a koffein mennyiséget és harc nélkül nem viseli el, ha megvonják tőle. Fáradtnak, levertnek, kimerültnek, álmosnak érezheted magad, ha hirtelen feladod a kávézást, mi több, akár napokig tartó fejfájást is okozhat az elvonás. Érdemes okosan leszokni a túl sok fekete levesről.

Az első alapszabály, hogy csak fokozatosan szabad csökkenteni a kávémennyiséget, különben a fenti tünetek jelentkezhetnek ingerlékenységgel fűszerezve. Ha csak naponta egy kávéval iszunk kevesebbet, sokkal kevésbé viseli meg a szervezetünket.

Az is megoldás lehet, ha nem vagy hajlandó lemondani a kávé ízéről és a vele járó szertartásról, akkor válts át néhány csésze  délutáni kávét koffeinmentesre. Biztosan találsz neked megfelelőt, ma már annyi féle van, mindenfajta kávéfőzőhöz. Az is lehetséges – feltéve, ha darált kávét főző gépet használsz -, hogy felesben főzöd le a koffeinmentes és koffeines kávét. Máris csak fele annyi koffein került a szervezetedbe, de a kávézás élménye megmaradt.

Ha úgy döntesz mégis, hogy egyik napról a másikra csökkented le a kávéadagodat drasztikusan, akkor érdemes  különösen odafigyelni a vitamin bevitelre, akkor a vele járó fáradtságot akár el is felejtheted.