Életmód

Pusztulnak Kuba tengerparti strandjai

Hatalmas mennyiségű homokkal pótolják a talajerózió miatt pusztuló híres varaderói tengerparton, Havannától 140 kilométerre.

Mintegy 1,5 millió köbméter homokot terítenek le több mint 22 kilométer hosszan a Hicacos-félszigeten. A talajrendezés első fázisában, augusztustól októberig a partszakasz hat legfontosabb részét hozzák rendbe Varaderón. A tengerpart feltöltése mellett homokpadokat is építenek, amelyeken már a partoktól bizonyos távolságban megtörnek a hullámok, ami szintén segít a homokos tengerpart pusztulásának megelőzésében.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Másutt is baj van

A kubai tengerpartok több mint 80 százalékát veszélyezteti a talajerózió, átlagosan 1,2 méternyi tűnik el belőlük évente, de a part pusztulása egyes helyeken még súlyosabb. A kubai kormány jelentése szerint Varadero napos szakasza, amely mintegy 950 ezer négyzetméteren terül el, a nemzetközi szabványok szerint csaknem 95 ezer látogató fogadására lenne képes. Ezzel szemben az elmúlt három évben a híres kubai tengerparton szezononként mintegy 1,5 millió turista fordult meg.

Kuba tengerpart Varadero

Kubai, amerikai, francia és Puerto Ricó-i kutatók úgy vélik, hogy a Karib-szigeteken évente átlagosan 0,27 és 2,5 méter között váltakozik a tengerpart pusztulása, 2050-re ez az arány 0,29 méter, 2100-ra pedig 0,95 méter lehet – tudatta az MTI.