Kultúra

A Jazz0820-on is lehet élvezni az ünnepi tűzijátékot

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából délutántól - egészen a tűzijátékig - fergeteges jazzkoncertekkel várja a közönséget az ingyenes Jazz0820 a Müpában.

Az augusztus 20-i ünnepet idén is jazz muzsikával teszi még emlékezetesebbé a Müpa. A hagyományokhoz híven a Jazz0820 programjában ezúttal ismét a műfaj tradicionálisabb, közkedvelt irányzata dominál, ahol a rutinos fellépők mellett a fiatalabb generáció is megjelenik.

Fotó: Müpa

Fotó: Müpa

Az Üvegteremben a Horváth Balázs Trió muzsikál, a Zászlótérben pedig szintén egy fiatalokból állóegyüttes, az Ifj. Tóth Pisti Trió zenél majd. A kültéri nagyszínpadon a 2019-es Jazz Showcase közönségdíjasa, a Szczuka Panka Quartet nyitja a fellépők sorát. Őket olyan legendás muzsikusok követik, mint Szakcsi Lakatos Béla és az Oláh Kálmán-Tony Lakatos Quartet, akik jazzes hangszereléssel szólaltatják meg Gábor S. Pál örökzöld szerzeményeit. A tűzijátékot ezúttal is a Szalóky Béla vezette Police Big Band koncertje vezeti fel, és azt követően is az ő produkciójukra táncolhat a közönség.

Fotó: Pályi_Zsófia

Fotó: Pályi_Zsófia

De, ahogy az elmúlt években megszokhattuk a swing sem marad el a nyárbúcsúztatóból. A New Orleans Swingfesztivál augusztus 30-i nyitókoncertje rögtön a műfaj legjavából ad, így augusztus 31-én, valamint szeptember 1-jén is lehet majd bulizni. A fesztivál záróestjén egy igazi nagyágyú lép majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A svéd Gunhild Carling igazi „jazz-zenebohóc”, a szó legnemesebb értelmében.