Életmód

Olyat tud a vodka, amit sosem gondoltál volna

A vodka remek alapja a koktéloknak, gyümölcsös likőröknek vagy a sütéshez felhasznált aromáknak. Ám arra biztos nem gondoltál, hogy külsőleg is remek hasznát lehet venni ennek az italnak.

A vodkát esősorban italkén tartjuk számon, pedig a háztartásban is nagy haszna van, sőt a bőrápolásban is helyet követel magának. Például remek szagtalanító, ugyanis a textíliákból eltávolítja a kellemetlen illatokat, ha hozzáadjuk a mosószerhez mosás előtt.

A vodka a fejünk búbjától a talpunkig segít a szépség és egészség megőrzésében. Fotó: shutterstock/GANNA MARTYSHEVA

A vodka a fejünk búbjától a talpunkig segít a szépség és egészség megőrzésében. Fotó: shutterstock/GANNA MARTYSHEVA

Ám a vodka olyat is tud, amit sosem feltételeztünk volna róla. Például remek bőrápoló szer pattanásos, zsíros bőr esetén. Ebben az esetben érdemes áttörölni az arcot vodkával átitatott vattakoronggal és hamarosan búcsút mondhatunk a pattanásainknak. Mindemellett pórusösszehúzó hatása van.

A hajápolásban is hasznát vehetjük, ha csillogó, fényes hajkoronára vágyunk. Ehhez annyit kell tenni, hogy egy üveg samponba egy kupicányi vodkát öntünk. A hajmosások után pedig már csillog is a hajunk.

Korábban már említettük szagűző hatását, amelyet akár a lábunkon is kifejthet. Ha nem szeretjük sajtszagú lábunkat, akkor vodkával nedvesítsünk meg egy vattakorongot és mossuk át vele a lábunkat. Garantáltan megszabadít a lábszagtól.

A fájó testrészek hűtésében, jegelésében is nagy segítségünkre lehet a vodka. Persze nem kell vodkával borogatni ott ahol fáj. Csupán olyan hűtőzacskót készíthetünk, amelyet jól odasimíthatunk, ahol fáj. Ehhez egy zárható tasakba kell tenni egy rész vizet és egy rész vodkát. Miután visszazártuk a tasakot betehetjük a mélyhűtőbe 1-2 órára. Ezután már használhatjuk is a flexibilis jegelést.