Csillagok

Aki hétköznapivá tette számunkra a pszichológiát

Ma 78 éves Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa. Az ország nagy része úgy gondolhatja, hogy lányával ketten lefedik a magyarországi népszerű pszichológia iránt érdeklődők teljes táborát, a meglepő fordulat azonban az, hogy a népszerű Bagdi Bella semmilyen rokoni kapcsoltban nincs a professzorasszonyal.

Dr. Bagdy Emőke, a magyar klinikai pszichológia legjelentősebb alkotó személyisége 1941 augusztus 18-án született Tiszafüreden. Édesapja református lelkész volt, édesanyja valódi nagytiszteletű asszony, három gyermek édesanyja. Gimnáziumi tanulmányait Miskolcon végezte, majd bár pszichológusnak készült, származási okból először Budapesten a Gyógytornászképző Főiskolára járt.

Fotó: mti

Fotó: mti

Évekig gyógytornászként dolgozott, míg 1964-ben, a rendszer enyhülésével felvették az ELTE Pszichológiai szakára. Már végzős korában a klinikai pszichológiai iránt vonzódott, így csatlakozott a Dr. Mérei Ferenc vezette lipóti laboratóriumhoz. 1968-tól 2001-ig élete a Lipótmezőhöz kötődött. Mérei Ferenc utódaként megteremtette a klinikai pszichológus korszerű szakmai szerepét, identitását.

Fotó: mti

Fotó: mti

Bagdy Emőke született pedagógus. Oktató, képző, fejlesztő ember. 39 éve folyamatosan tanít.  Mindenkor elkötelezett híve volt a hivatás személyiség fejlesztésének, és a divatos elméleti tudós-kutató képzés helyett a segítő betegellátás iránt elkötelezett pszichológus képzésének. Az utóbbi 42 évben 1600 tudományos előadást tartott, azaz szinte nem telt el hét, hogy egy konferencián ne hallhattuk volna.

Fotó: mti

Fotó: mti

Mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását. Média szereplései, ismeretterjesztő könyvei tették a hazai klinikai pszichológia királynőjévé, aki azonban egy személyben képes volt emberek tízezreinek életébe belecsempészni a tudatos gondolkodás és önreflexió gyakorlatát úgy, hogy nem csupán üres frázisokat kínál hanem a tudományos alaposságot és annak eredményeit alakítja közérthető információvá.