Közélet

Egyetem helyett tanulhatsz szakmát is

Hétfőn derülnek ki az idei pótfelvételi eredményei, és sajnos nem lesz mindenki elégedett a végeredménnyel. Viszont azoknak, akiknek az idén nem jött össze a felvételi, jó lehetőség lehet a szakmatanulás!

Az egyetem mellett más lehetőségei is vannak azoknak a fiataloknak, akik tanulni szeretnének. A Centrum Oktatóközpont összeszedte, mit tehetnek azok, akiknek idén nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe, és ezért szakmát tanulnának.

Ingyenes, iskolarendszerű OKJ-képzések is vannak

Az állam már két szakma megszerzését biztosítja ingyenesen. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül lehet ingyenesen tanulni. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra, árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Ingyenes képzéseket jelenleg csak a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák, illetve néhány alapítványi és egyházi iskola indíthat. A szakképesítéseket 2-3 év alatt lehet iskolarendszerben megszerezni, de sok szakma csak néhány városban végezhető el, vagy csak fizetős felnőttképzésben tanulható.

Fizetős, tanfolyami rendszerű OKJ-s képzések

Az OKJ-s szakmai végzettséget jelenleg felnőttképző intézményekben is meg lehet szerezni, az iskolarendszerű képzéseknél rövidebb idő alatt. A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák, így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Az OKJ-képzéssel nem fogynak az államilag finanszírozott félévek, így ugyanannyi ideig tanulhatnak a felsőoktatásban állami ösztöndíjas formában azok, akik szakmát tanulnak, mint azok, akik nem szereznek OKJ-s végzettséget.

Ezekért a szakmákért jár pluszpont a felvételin

Felsőfokú vagy emelt szintű OKJ-képzéseket abban az esetben is érdemes elvégezni, ha a későbbiekben egyetemi vagy főiskolai képzésre szeretne valaki jelentkezni. Ha ugyanis az adott szakirányon tanul tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 32 többletpontot kaphat. Azokért az 1993 után szerzett, Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítésekért lehet 32 plusz pontot kapni, amelyek azonosító száma 54-gyel vagy 55-tel kezdődik, és csak abban az esetben, ha a jelentkező a szakiránynak megfelelő szakra felvételizik.

Fotó: iStock.com/dolgachov

Fotó: iStock.com/dolgachov

Ezek a számok többek között a képzés szintjét jelölik, ami az 54 esetén emelt szintű, az 55 esetén felsőfokú szakképzettséget jelent, míg a többi szám alap- vagy középszintű szakképzettséget jelöl, ezekért pedig nem jár többletpont.

OKJ többletpont a szakképesítés alapján csak az agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvos- és egészségtudomány képzési terület alapképzései, pedagógusképzés (kivéve egyes osztatlan tanárképzési szakok), sporttudomány (kivéve edző alapképzési szak), társadalomtudomány, természettudomány képzési területeken kapható.

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Bár 2020-tól változik a szakképzés, a megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is. A jövőre életbe lépő változások még nem befolyásolják az idén induló képzéseket, melyek még a jelenlegi rendszerben fognak lezajlani – írja Centrum Oktatóközpont.