Gyereknevelés

A szexuális felvilágosítást ne bízd az internetre

Bár egy felmérés szerint a kamaszok nagyobbik része a szüleitől várná el, hogy felvilágosítsák a szexuális életről, kérdéseikre mégis inkább az interneten találják meg a választ, vagy a barátaikhoz fordulnak.

Ha a gyermeked elmúlt 14 éves, akkor jobb, ha barátkozol a gondolattal, hogy jó eséllyel látott már az interneten pornográf tartalmat. Ez azonban szakemberek szerint rombolja a tinédzserek önképét és torzítja a szexuális viselkedési normákat, de köze lehet a tizenévesek körében gyakori rossz szexuális tapasztalathoz is.

Fotó: Unsplash/ Martin Kníže

Fotó: Unsplash/ Martin Kníže

A kamaszok nem feltétlenül elégszenek meg azzal az információval, amit az iskolában kapnak erről, hiszen az eleve bizalmi kapcsolatot feltételez a pedagógussal. Ez a korosztály azonban szívesen keresi meg szüleit szexuális jellegű kérdésekkel, a lányok valamivel gyakrabban, mint a fiúk. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a család és a fiatal gyermek is jobban járna, ha a szülők készítenék fel őket a nemi szerepekre, azonban a szemérmesség, valamint a szülők „én is enélkül nőttem fel” attitűdje gátat szabhat ennek.

Fotó: iStock.com/Vagengeym_Elena

Fotó: iStock.com/Vagengeym_Elena

Ezen felül kell emelkednie a szülőnek, ha nem akar esetleg maradandó károsodást okozni gyermekének – bármilyen formában is. A bizalmas légkörben lezajló őszinte beszélgetésen hamar feloldódhat mindkét fél, és biztosan neked sem lesz kifogásod az ellen, ha fiad, lányod a jövőben a szexulaitással, egyáltalán, a biztonságos szexualitással kapcsolatos kérdéseit neked teszi fel.