Közélet

Világra segítették egy hónapok óta agyhalott cseh nő kislányát

Kislánya született egy agyhalott cseh nőnek, akinek életfunkcióit három hónapig mesterségesen fenntartották az orvosok, hogy lehetővé tegyék a magzat fejlődését és megszületését. Hasonló esetre volt példa Debrecenben 6 évvel ezelőtt, amikor egy ugyancsak három hónapig agyhalottként kezelt nő gyermekét segítették világra az orvosok a 27. hétben.

Kedden közölte a Brnói Egyetemi Kórház, hogy egy agyhalott édesanyának császármetszéssel hozták világra 2,1 kilogrammos babáját. Az asszony 34 hetes várandós volt, amikor a műtétet elvégezték rajta.

A kórházi közlemény elég szűkszavú, de a cseh köztelevízió szerint az augusztus elején született kislány már édesapjával van. A 27 éves fiatal nőt június elején nyilvánították agyhalottnak azután, hogy agyvérzést szenvedett, amikor nagyjából félidős várandós volt.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Egy életből öt

2013-ban szinte ugyanilyen esetre került sor Magyarországon. Akkor egy, a terhessége 15. hetében járó nőt ugyancsak agyvérzés miatt életveszélyes állapotban vitte mentőhelikopter a debreceni idegsebészeti klinikájára, ahol elhunyt. A váratlanul drámai helyzetbe került élettárs-apa, az asszony szülei és orvosai is rendkívüli döntés elé kerültek: hagyják-e meghalni a 15 hetes magzatot vagy próbálják meg a szinte lehetetlent, fenntartani az agyhalott anya szervezetének működését, és felnevelni az anyaméhben a magzatot addig, amíg életképesen megszülethet a gyermek?

Fotó: Shutterstocck

Illusztráció. Fotó: Shutterstocck

A lelki megpróbáltatás és az orvosszakmai kihívás is óriási volt: egy halottnak tekinthető asszony szervtámogató kezelése zajlott, magzata védelme és későbbi világrajövetele érdekében. A három hónapig agyhalottként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában kezelt asszony végül egészséges babának adott életet.

A szívszorító történethez hozzátartozik, hogy a család, felülkerekedve a fájdalmon, a kisbaba megszületése után a nő ép szerveit felajánlotta transzplantációra. Így lett egy életből öt…