Gyereknevelés

Ellenőrizték az iskolaszerek nehézfém-tartalmát

Az iskolakezdés előtt húszféle színespapír, tempera- és pasztellkréta-készlet ólom-, réz- és kadmium tartalmát vizsgálták a hatóságok. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált vegyipari laboratóriuma szerint az iskolaszerekben esetleg előforduló, szemmel nem látható veszélyes nehézfémek vizsgálata a gyermekek egészségének védelme, az egészségkárosodás elkerülése miatt szükséges.

Az évről évre rendszeresen elvégzett laboratóriumi ellenőrzés eredménye, hogy minden vizsgált iskolaszer biztonságosnak minősült, így nem volt szükség fogyasztóvédelmi hatósági eljárás megindítására. Ettől függtetlenül a minisztérium továbbra is folyamatosan figyeli a tanszerek biztonságosságát. Az ellenőrzött termékek tételes listája a kormany.hu honlapon érhető el – írja az MTI.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

30-40 ezer forint egy általános iskolás tanévkezdése

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján végzett számítások szerint gyermekenként harminc-negyvenezer forintba kerül egy általános iskolás diák tanévkezdése. Az óvodától a felsőoktatásig kétmillió embert érint a tanévkezdés, az azzal kapcsolatos kiadások már augusztus végén jelentkeznek.