Gyereknevelés

Folytatódik az OkosMozi program az Urániában

A tavalyi év egyik legnagyobb sikere a kultfilmmé vált Ruben Brandt, a gyűjtő volt. A pörgős film művészeti tudástárnak, akciófilmbe kódolt lexikonnak is felfogható, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között.

Az előző félév sikeréből kiindulva az Uránia Nemzeti Filmszínház októbertől ingyenes vetítések keretében ismét műsorra tűzi Milorad Krstic sokszorosan díjnyertes alkotását. Erre a szervezők szeptember 25-éig várják az ország minden részéről az iskolai csoportok jelentkezését – azért, hogy az élményből tanulás legyen, a tanulásból pedig élmény váljon. Jelentkezni írásban az  iskola@urania-nf.hu e-mail címen lehet legkésőbb 2019. szeptember 25., szerda, 12 óráig.

Budapest, 2018. október 30. Milorad Krstic szerb származású, Magyarországon élő festő, látványtervező, animációs művész, Ezüst Medve-díjas rendező (k) a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmjének sajtóvetítése előtt a budapesti Puskin moziban 2018. október 30-án. Mellette Miskolczi Péter producer (b) és Kurdy Fehér János forgatókönyvíró (j). Az akció-thriller a James Bond-filmek hangulatát idézi és szerepel a legjobb egész estés animációs filmek Oscar-díjára jelölt huszonöt alkotás között. MTI/Máthé Zoltán

Milorad Krstic szerb származású, Magyarországon élő festő, látványtervező, animációs művész, Ezüst Medve-díjas rendező (középen) a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmjének sajtóvetítése előtt a budapesti Puskin moziban 2018. október 30-án. Mellette Miskolczi Péter producer (balra) és Kurdy Fehér János forgatókönyvíró. MTI/Máthé Zoltán

„Kerestem a titkokat”

„Szerintem attól volt gyönyörű a Ruben Brandt, a gyűjtő, hogy ennyi kulturális utalás volt benne. Ha nem lett volna, akkor csak egy tini-thriller lett volna. De így már az elején a kisfilm kíváncsivá tett, hogy mi minden van elrejtve. Nem csak ültem és néztem a filmet, hanem kerestem a ‘titkokat’, tudat alatt folyamatosan ez foglalkoztatott” – mondta egy diák az OkosMoziról. Egy tanár pedig így fogalmazott: „A Ruben Brandt, a gyűjtő egy összművészeti alkotás. Akár egy féléves projekt is lehetne a film megnézése után, hogy feldolgozzuk a mögöttes dolgokat is. Mert nemcsak művészetről szólt, hanem komolyan kapcsolódik az élethez is, ami a diákokat is érintheti. Kapcsolódhat ahhoz, amit hoznak magukkal, az élettörténetükhöz vagy ahogyan a művészetet használják, hogy kifejezzék magukat”.

Művészeti kódfejtés

A filmben található művészeti utalások feldolgozásához sok segítséget nyújt a www.okosmozi.hu oldal, mely művészeti kódfejtésre hívja a fiatalokat. A filmben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába osztva – Festmények, Szobrok, Filmek, Dizájn, Építészet, Zene, Cirkuszművészet  – izgalmas tényeket és ismereteket közöl, melyeknek segítségével nemcsak a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet lehet jobban érteni, de a diákok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt.