Életmód

Készíts saját ajakbalzsamot

Lassan beköszönt a hűvösebb idő, ami az ajkak kiszáradását okozhatja. Érdemes időben hidratálni, hogy ne sebesedjen ki. Ehhez ajánlunk saját készítésű ajakbalzsamot, amelyet gyerekjáték elkészíteni.

Jó ajakbalzsamot találni nem egyszerű feladat. De nem kell lejárnunk érte a lábunkat és kísérletezni sem kell tovább, ugyanis megoldhatjuk a konyhánkban is ezt a problémát. Csak két-három hozzávaló szükséges hozzá és pár perc. Pici várakozási idő és már használhatjuk is. Érdemes kis tégelyeket szerezni vagy félre tenni az ajakbalzsamnak.

Csak néhány hozzávalóból, kiváló ajakbalzsamot készíthetünk. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Csak néhány hozzávalóból, kiváló ajakbalzsamot készíthetünk. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Az alaprecept annyi, hogy egyenlő arányú aleo vera zselét és vazelint összekeverünk egy kisebb edényben. Addig keverjük, amíg teljesen elegyednek egymással. Ezután tehetünk bele ehető illóolajat, olyat, amilyet csak szeretnénk. Például narancsot, mentát vagy akár levendulát is. Ezután a kis tégelybe öntjük és kész is. Kissé meg fog szilárdulni, de azért krémes marad.

Ha azt szeretnénk, hogy ajkainkat színezze is a balzsam, akkor tehetünk bele folyékony ételfestéket. Persze csak óvatosan és nagyon keveset. Annyit tegyünk bele, hogy a nekünk megfelelő színű legyen.

Készíthetünk kókuszolajból és shea vajból is ajakápolót. Ezt is lehet egyenlő arányban keverni, de ezt már csak felmelegítve tudjuk elkeverni. Ha pedig szeretnénk bele némi színt is csempészni, akkor érdemes egy kis rúzs darabkát beleolvasztani és jól elkeverni. Ezután már csak tégelybe kell önteni, miután kihűl megszilárdul és már használható is.