Gyereknevelés

Éjszaka, egyedül? A telefon biztonságot nyújt

Minden kamaszkorú gyerekes szülő rémálma vagy kialvatlansága az éjszakai kimaradásokkal kezdődik. Nem csupán a határvonalak meghúzásának nehézségeiről szólnak ezek az álmatlan éjszakák, de az izgalom, a féltés és az aggódás is keveredik ilyenkor a szülőkben. Az éjszakai sötét, kietlen utcák vagy épp a fura, ijesztő alakok a sarkon valószínűleg – még ha nem is feltétlenül mondják vagy mutatják – minden tinit megrémisztenek. Amellett, hogy kezükben szorongatják biztonságot nyújtó okostelefonjukat, nem árt, ha valakit valóban fel is hívhatnak ilyenkor.

Lassan két éve – 2017 novemberében – indult az úgynezetett Hazakísérő Telefon szolgáltatás, mindazon nők, lányok – legyen az éppen fiatal vagy idősebb – számára, akik éjszaka a hazafelé tartó úton nem érzik biztonságban magukat. A 06 80 442 422-es zöld számon vagy a 06 30 899 3465-ös normál tarifás számon hívható szolgáltatás hétfőtől szombatig 22:00 és 04:00 között, vasárnap pedig 22:00 és 01:00 között érhető el.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

 

A hívás elején az operátor elkéri a hívott fél telefonszámát, tartózkodási helyét és úticélját. Az operátorok, akik többségében önkéntesek, beszélgetésükkel végigkövetik a hazautat, közben felhívják a figyelmet arra, hogy a telefonáló ne feledkezzen bele a beszélgetésbe és figyelje útközben az utcaneveket és házszámokat is. Miután a megadott adatok alapján internetes térképen megkeresi a hazafelé tartó nő vagy lány útvonalát a beszélgetés közben többször arra is rákérdez, hogy a telefonáló éppen merre jár és ellenőrzi azt a megnyitott térképen.

A Hazakísérő Telefon nem tudja megakadályozni az elkövetőket az elhatározásuk megvalósításában, sem távol tartani a valódi zaklatókat, de bizonyíthatóan van visszatartó ereje annak, ha valaki telefonál útközben olyanokkal szemben, akik csak félelemkeltésből követnék kiszemeltjüket. Valamint, ha ténylegesen vészhelyzetre kerülne sor az operátor segítséget küld, értesíti a rendőrséget.

A szolgáltatást Molnár-Csiki Maren indította el hazánkban 2017. november 15-én azzal a szándékkal, hogy azoknak nyújtson egy telefonos beszélgetés útján támogatást, biztonságérzetet és magabiztosságot, akik kénytelenek éjszaka vagy kora hajnalban egyedül gyalogosan útra kelni. Bár sokan családi körön belül, vagy barátokkal oldják meg a „telefonálós hazakísérést”, de késő éjszaka nem mindig van, kit telefonon felébreszteni. Ennek a szolgáltatásnak a keretében a telefonáló nem érzi egyedül vagy elhagyatottnak magát, és tisztában van azzal is, hogy vész esetén értesítik helyette a hatóságokat.

Az egyszemélyesnek induló projekt az elmúlt két év során alapítvánnyá bővült, és tavaly november 5-től ingyenesek lettek. A 06 80 442 422-os számot a magyarországi VCC Live Hungary Kft. bocsájtotta a szolgáltatás rendelkezésére havonta 10 000 ingyenes perccel, és térítésmentesen virtuális telefonközpont használatot is kaptak.