Kultúra

Itt az AZ második fejezete - filmajánló

Van az a horrorfilm, ami szerethető. Nem feltétlenül a rettegés foka miatt. Szimbolikus üzenetei gondolkodásra késztetnek. És egy kis elszámolásra saját félelmeiddel, önmagaddal.

Nem ajánlanék senki emberfiának horrorfilmet. Részben azért, mert én sem szeretem őket (már Hitchcock Madarakjától is rettegtem, pedig hol volt az még a horrortól…), részben azért, mert van a filmtörténetnek olyan szeglete, ami jóval figyelemre méltóbb, mint ez a műfaj.
Ennek ellenére mégis beültem a Stephen King regényéből készült AZ-ra  még két éve. És nemhogy nem csalódtam, de kissé lebegve jöttem ki a moziból. Abban a filmben, helyenként bármilyen félelmetes, rémes, borzalmas is volt – minden benne rejtezett. Gyerekkorunk összes félelme, csalódása, keserűsége. Amivel egy felnőtt embernek minimum elszámolnivalója van – amennyiben még nem tette meg. De legalábbis szembenézést kért az AZ. Ezért pedig hajlandóak vagyunk megbocsátani, hogy helyenként eltakart szemmel – persze a szétnyitott ujjak között át kukucskálva – félhetünk egy-két órán át a moziban.

Az AZ talán az egyik legszebb felnőtteknek szóló, megannyi üzenettel bíró film, ha lehántod róla a borzalmakat. Márpedig meg kell tenned, hisz valahogy fel kell dolgoznod azt a képi világot is, amit King munkásságának köszönhetően Andrés Muschietti rendező rád mért.

AZ: Második fejezet (Fotó: InterCom)

AZ: Második fejezet (Fotó: InterCom)

És akkor itt lenne a sokak által várt második rész. A piros lufis Pennywise újabb rémtettei az amúgy végtelenül unalmas és poros amerikai városban, Derryben. Hőseink közben felnőttek, 27 év telt el az egykori leszámolás után, a Vesztesek csapatának tagjai – egy kivétellel – mind elköltöztek már gyerekkoruk színhelyéről. Mike azonban nem tudott szabadulni a várostól, így testközelből konstatálta, hogy Pennywise, a bohóc újra lecsap áldozataira.  Telefon hívja egykori barátait, hiszen megfogadták, ha a bohóc újrakezdi, ők ott lesznek, hogy örökre leszámoljanak vele. Csakhogy az évek sok mindent feledtettek Beverlyvel, Billel, Bennel és Richievel. A félelem kivételével. Amitől tulajdonképpen a leginkább rettegtek. Végül az egykori csapattagokat csaknem hagyta nyugodni a múlt, mind megjelentek, hogy Pennywise egyszer és mindenkorra eltűnjön a süllyesztőben.

AZ_MasodikFejezet_jelenetfoto (2) (1)

Ami azonban ekkor kezdődik a moziban, az viszont sajnos már nem az az AZ, amiért rajongani lehetett. Feleslegesen bolyogunk hőseinkkel a múlt és jelen mezsgyéin, mert sem az akkori történetek, sem a jelenkori horrorképek nem nyitnak újabb szintet King szimbólumainak rendszeréhez. Még akkor sem, ha maga a borzalmak alkotója, King is megjelenik egy kisebb szerepben.

Amúgy minden megvan ebben a filmben is, amitől helyenként akár jogosan retteghetnénk. De mégsem következik be, mert az első borzongás után szánalmas horrorfigurák tűnnek fel, szinte önmaguk paródiájaként. Pont az válik lapossá és megmosolyogtatóvá, amitől a legrosszabb esetben is a szék alá kellene bújnunk. Hol a játékosság, hol  a humor, hol vannak a bölcs dialógok? A választ pontosan tudjuk – az első részben.

AZ_MasodikFejezet_jelenetfoto (3)

Nem kis feladat majd három órán keresztül szuflával bírni a víz alatt. Nagyjából ennyit kérnek tőlünk most az AZ alkotói, amiért cserébe sajnos egy feleslegesen hosszúra nyúlt sztorit kapunk. Persze itt is, most is apró részletekben megtalálhatjuk azt, amit kedvelünk King műveiben, de csupán részleteiben. Erre számítson az, aki veszi magának a bátorságot, hogy szembenézzen a Bill Skarsgård által remekül alakított mosolygós bohóccal.

AZ: Második fejezet (165 perc)
A filmet az InterCom forgalmazásában már vetítik a hazai mozik.