Gyereknevelés

Műszaki cikkekre is költeni kell az iskola miatt

Egy alsó tagozatos diák esetében átlagosan 32 ezer, egy felsős esetében 37 ezer, gimnazista esetében 42 ezer, egyetem előtt pedig körülbelül 65 ezer forintot költenek a szülők gyermekenként a tanév elején.

A GKI által, az eMAG megbízásából végzett augusztusi felmérésből az látszik, hogy az általános iskolások esetében a műszaki cikkekre átlagosan 10-20 ezer forint körül költenek a szülők, a gimnazistáknál és szakiskolásoknál azonban már 20-30 ezer forint közé esik ez az érték. Az egyetemista korú gyerekeknél pedig legalább 100 ezer forint megy el a szükséges műszaki cikkek beszerzése.

Fotó: iStock.com/ DragonImages

Fotó: iStock.com/ DragonImages

A felmérésből az is kiderül, hogy sokan vannak olyanok is, akik nem tájékozódnak az interneten a vásárlás előtt és kizárólag hagyományos boltokban szerzik be a szükséges dolgokat, de úgy gondolják az ingyenes szállítással és az alacsony árakkal meggyőzhetőek lennének a váltásra. A nagyobb értékű műszaki eszközöket viszont jelentős többségben online rendelik meg a családok.

A hazai kutatás szerint az iskolába még nem is járó gyermekek negyede rendelkezik már saját tablettel, és közel negyedük számára saját okostelevízió is rendelkezésre áll. Ez a szám nagyjából a duplája az alsós diákok esetében, míg a felső tagozattól majdnem minden diáknak van már mobiltelefonja.

A kutatás szerint kevesen gondolják úgy, hogy a digitális eszközök nem segítik a tanulást, a többség szeretné, valamint fontosnak tartja, hogy gyermeke magabiztosan és biztonságosan mozogjon az online térben. A digitális oktatás kérdéséről már jobban megoszlanak a vélemények. A megfelelő tudás átadásában a szülők szerepét a válaszadók zöme tartja kiemelten fontosnak, míg az iskolát csak kevesebb, mint a fele.
Az elektronikai eszközök megléte mellett a válaszadók fontosnak tartják, hogy a gyerekek ne csak szórakozásra, hanem készségfejlesztésre is használják ezeket az eszközöket. A leggyakrabban laptopot és asztali gépet választanak erre a célra.