Kultúra

Újra látható itthon a Baltazár fesztiválnyertes filmje

Egy évvel a bemutató után ismét láthatja a közönség a Világlátó Baltazár című filmet Elek Dóra rendezésében. A film mára már fesztiváldíjas lett.

A 21 évvel ezelőtt alakult Baltazár Színház tagjai értelmi sérült színészek, akikről nem gondolnánk, hogy művészi képességgel rendelkező emberek. Az átlagos társadalmi nézet a fogyatékosságot selejtnek minősíti, az értelmi hiányossághoz szellemi és érzelmi hiányt is társít. A Baltazár egyik legfőbb célkitűzése, hogy ezt a téves társadalmi közhiedelmet lerombolja. Erre vállalkozik Elek Dóra filmje is, amely a társulat Indiában tett látogatását örökíti meg. Az egész estés mozi a fogyatékosságot egy forradalmian új látószögbe helyezi: a sérült emberek spirituális oldalát mutatja meg, és azt, hogy mennyi természetesség, költőiség és humor lakozik a Baltazár Színház színészeiben.

A film plakátja

A film plakátja

A Világlátó Baltazár című film célja, hogy bebizonyítsa, a sérült emberekkel kapcsolatos előítéletek is átírhatók: az erejét mutatja meg ennek a társadalmi csoportnak, olyan tulajdonságokat és készségeket, amikkel csak és kizárólag a sérült emberek rendelkeznek. Fogyatékosnak születni ugyanis nem sorscsapás: a világuk színesebb, izgalmasabb és érzelmesebb, és a miénk is azzá válhat általuk. A Világlátó Baltazár a 2018-as montreali filmfesztivál nemzetközi dokumentumfilmes szekciójában versenyzett, és elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját a jaipuri nemzetközi filmfesztiválon, Indiában. Most a IV. Ars Sarcra Filmfesztiválon lesz újra látható szeptember 20-án 19 órától a Tabán Artmoziban.