Gyereknevelés

Plusz egy hónap szabadságot kaptak az osztrák kispapák

Szeptembertől plusz egy hónapot lehetnek otthon az osztrák apukák újszülött csemetéjükkel és feleségükkel. A gyermekgondozási pótszabadságot Ausztriában a születés időpontját követő nyolc héten át van lehetősége az apáknak megigényelni.

Az osztrák lapok szerint ennek a pótszabadságnak az a célja, hogy az újdonsült édesapák ezt az időt a feleségükkel és az újszülöttel tölthessék.

Az apák is együtt lehetnek újszülött gyermekükkel. Fotó: shutterstock

Az apák is együtt lehetnek újszülött gyermekükkel. Fotó: shutterstock

Az “apaszabadságot” az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik, de csupán olyan édesapák igényelhetik, akik feleségükkel és gyermekükkel közös háztartásban élnek. Feltétel továbbá, hogy az egy hónapnyi pótszabadság megkezdése előtt három hónappal a munkáltatót is értesíteniük kell a férfiaknak.  Így többek között védetté is válnak a munkahelyükön, azaz az egy hónapot megelőző és az azt követő egy hónapban nem lehet őket kirúgni az állásukból. Fizetés azonban nem jár erre az időszakra, hanem napi 22,60 euró, összesen 700 euró támogatásban részesülnek, ugyanakkor beteg- és nyugdíjbiztosítást kapnak erre az időszakra is.

A magyar édesapákat is megillet néhány plusz nap szabadság gyermeke születésekor, legkésőbb a születést követő második hónap végéig öt munkanapot vehet ki. Ikergyermek esetén ez hét napot jelent. Az igénybevétel előtt 15 nappal kell a munkáltató felé bejelenteni, aki az öt napot köteles a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni. Az apai pótszabadság idejére járó távolléti díj nem a munkáltatót terheli, a díját és annak közterheit az Államkincstár megtéríti.