Gyereknevelés

Még négy napig lehet az oltásra jelentkezni!

Csütörtökig, szeptember 12-éig még igényelhető az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltás azoknak a lányoknak, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályába járnak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is lehetőség van a hetedikes lányok önkéntes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltására minden oktatási intézményben. Ehhez szülői nyilatkozat szükséges, amelyet szeptember 12-éig, azaz csütörtökig kell még az iskolába visszajuttatni.

Az oltási sorozat első részletét októberben, a második oltást hat hónap múlva, áprilisban kapják meg a lányok.

Fotó: MTI/Mészáros János

Fotó: MTI/Mészáros János

Az iskolai kampányoltás során, térítésmentesen adott vakcina a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus kilenc típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet. A jelenlegi ismeretek szerint amúgy több mint száz típusa van ennek a vírusnak és ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza (vagyis nem tartalmaz élő vírust vagy DNS-t), melyekből kialakított vírus-szerű partikulák „megtanítják” az immunrendszert a HPV elleni védekezésre. A védőoltás megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja.

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014-ben került bevezetésre, amely azóta része a nemzeti immunizációs programnak. A program célja a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. A tavalyi tanévben a jogosultak 81,1 százaléka kérte a méhnyakrák elleni védőoltást.