Közélet

Minden negyvenedik másodpercre jut egy öngyilkosság a világon

Nem telik el úgy perc a világon, hogy ne vetne véget valaki önkezével az életének. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint évente több ember hal meg öngyilkosság miatt, mint háborúban. A szervezet szerint az öngyilkosság "globális egészségügyi kérdés", amely minden korcsoportot, nemet és régiót érint.

A mutatók szerint az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok a 15 és 29 éves kor közötti fiatalok körében a közlekedési balesetek után. A 15-19 éves lányoknál ez a második vezető halálok a terhességi komplikációkat követően, a kamasz fiúk esetében pedig az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálok a közlekedési baleseti sérülések és az erőszak után. A WHO adatai szerint évente csaknem 800 ezer ember vet véget önkezével az életének világszerte, több mint ahányan malária, mellrák, háború vagy emberölés áldozatai lesznek.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A jelentésből az is kiderült, hogy a gazdag országokban csaknem háromszor annyi férfi hal meg öngyilkosság miatt, mint nő, míg az alacsony és közepes jövedelmű országokban az arányok közelítenek egymáshoz.

A világszervezet szerint a rovarirtókhoz való hozzáférés szigorítása az egyik leghatékonyabb módja az öngyilkosságok visszaszorításának. A Srí Lankán végzett tanulmányokat idézve mutatott rá a szervezet, hogy a rovarirtók betiltása nyomán 70 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma a szigetországban, amivel a becslések szerint 93 ezer emberéletet óvtak meg 1995 és 2015 között – idézi a WHO-t az MTI.