Életmód

A szép bőr titka a gyümölcsöskosárban keresendő

Az őszben az a jó, hogy a természet számos zöldséget és gyümölcsöt kínál. De nem csak belülről táplálhatnak ezek a gyümölcsök, hanem kívülről is.

Számos körte fajta kínálja magát a zöldségeseknél és az élelmiszerboltokban. A kissé savanykástól a mézédesig bő a választék. A körte igen finom és rengeteg hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el a testünket. A diétázók, fogyókúrázós és akár a cukorbetegek is nyugodtan ehetik, mert alacsony a kalória tartalma. Legfeljebb 60 kalóriát tartalmaz egy közepes méretű körte.

A körte kívül-belül széppé és egészségessé tesz. Fotó: shutterstock/zoyas2222

A körte kívül-belül széppé és egészségessé tesz. Fotó: shutterstock/zoyas2222

Miután rengeteg B- és C-vitamin, réz, mangán, magnézium, folsav, kálium, vas van benne, no meg antioxidáns, így kívülről is nagyon hasznos a bőrnek. Például remek hidratáló hatása van, ha összekeverünk egy körtét némi joghurttal és pakolásként használjuk. Ugyanakkor antioxidáns hatása miatt csökkenti a ráncokat is. Mindebben az a jó, hogy bármely bőrtípusra használható. Ráadásul a zsíros bőr esetében segít a faggyútermelés csökkentésében.

Hidratáló képességét a száraz sarok és könyök bőr esetében is kihasználhatjuk. Citromlével és mézzel összeturmixolva használhatjuk a problémás bőrfelületeken. A körtéből kiváló arcradír is készíthető, ha tejszínnel és mézzel keverjük össze.

Ha olíva vagy mandula olajjal turmixoljuk össze a körtét, akkor akár tápláló, hidratáló hajpakolásként is alkalmazhatjuk.