Gyereknevelés

Miért olyan nehéz az iskolakezdés?

Mennyivel egyszerűbben küzdött meg bármilyen gyerek a vakáció kezdetével, mint most a nyári szünet végén az iskolakezdéssel? Nem árt, most az elején, egy kicsit jobban odafigyelni rájuk.

Az ősz beköszöntével érkező változás bármilyen korú gyereket érint. Ez ugyanis nem csupán a koránkelésről, az iskolába járásról és a kevésbé lazulós, tanulás mentes délutánok hiányáról szól. Leginkább mégis talán a kamaszok érzik meg az iskolakezdéssel is együtt járó időjárásváltozást. A hőmérséklet csökkenését, a nappalok rövidülését, a folyamatos elfoglaltságokhoz való visszatérést lassan és fokozatosan szokja meg minden gyermek.

Fotó: iStock.com/Kikovic

Fotó: iStock.com/Kikovic

A szakemberek úgy vélik a kisebb gyerekek könnyebben élik meg a suli kezdetét, mint idősebb társaik, hiszen ilyenkor a szülők még sokkal hangsúlyosabban vannak jelen a gyerekek hátterében az indulásnál. A kamaszokkal már sokkal nehezebb a helyzet, jobban megsínylik a változást, érdemes rájuk jobban odafigyelni. Intő jel lehet az étvágytalanság, a hirtelen változó hangulat, elégedetlenség vagy negatív hozzáállás. Ilyenkor lehetnek aluszékonyabban, sőt ingerlékenyebbek is gyermekeink. Ezek a tünetek normál esetben egy idő után, akár maguktól is megszűnnek. De előfordulhat olyan is, hogy másban gyűrűzik tovább.

Fontos, hogy próbáljunk meg empatikusak lenni gyermekeink iránt. Hiszen egy hosszú nyaralásból a munkába való visszatérés nekünk, felnőttek is nehezen megy. Egy három hónapos szünet után ismét beülni az iskolapadba a gyerekek számára is megterhelő váltás. Figyeljünk oda rájuk, vegyük észre a jelzéseiket! Próbáljuk meg tervezéssel és különböző programokkal kimozdítani őket szomorúságukból. Az ősznek is megvan a maga szépsége, mutassuk meg gyerekeinknek is: kiránduljunk velük nagyokat, készítsünk velük terményekből képeket, vagy színes függőket a falevelekből. Ne felejtsük el a nyári emlékeket is megőrizni! Rendszerezzük őket és tegyük a lakás vagy a gyerek szoba díszévé, hogy a szép emlékek mosolyt csalhassanak mindenki arcára!