Közélet

Amerika máig nem heverte ki a 18 évvel ezelőtti terrortámadásokat

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások áldozataira emlékeztek szerdán az Egyesült Államokban. A megemlékezés előtt az elnök nyilatkozatot adott ki, amelyben „az Egyesült Államok megingathatatlan erejét, bátorságát és együttérzését” hangsúlyozta. A Fehér Házban és a Pentagonban is félárbócra engedték a nemzeti lobogót, és a Kongresszusban egyperces néma csenddel emlékeztek a törvényhozók.

A megemlékezés a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) lerombolt ikertornyainak helyén emelt emlékműnél kezdődött, és a kora délutáni órákban folytatódott Mike Pence alelnök beszédével a pennsylvaniai Shanksville melletti emlékműnél, amelyet a terroristák által eltérített harmadik repülőgép lezuhanásának helyszínén emeltek.

Két fénycsóva nyúlik az égbe a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás áldozatainak emlékére New Yorkban 2019. szeptember 10-én, az Egyesült Államokat ért repülőgépes terrortámadások 18. évfordulójának előestéjén. MTI/AP/Mark Lennihan

New Yorkban – mint 18 éve minden esztendőben – az idén is lélekharangok megkondítása közben sorolták fel a terrortámadás halálos áldozatainak neveit. Az emlékező ünnepségen jelen volt Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Bill de Blasio, New York város polgármestere és elődje, Rudy Giuliani is, aki a terrortámadások idején volt a nagyváros vezetője. Kedden Cuomo kormányzó törvényt írt alá, amely kötelezővé teszi az állami oktatási intézményekben a megemlékezést a terrortámadásokról.

Virágok a United Airlines amerikai légitársaság 93-as járata áldozatainak emlékművénél a pennsylvaniai Shaksville közelében 2019. szeptember 10-én, az Egyesült Államok ellen elkövetett repülőgépes terrortámadások 18. évfordulója előtti napon. MTI/AP/Gene J, Puskar

2001. szeptember 11-én reggel két, az al-Kaida terrorszervezet dzsihadistái által eltérített repülőgép hajtott bele a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd nem sokkal később a Washington melletti Arlingtonban lévő Pentagon épületébe is. Egy negyedik, eltérített repülőgép Pennsylvaniában zuhant le, miután a gép utasai és személyzete megpróbált szembeszállni a terroristákkal.

A támadásoknak – amelyek az Egyesült Államok ellen a történetében elkövetett legnagyobb terrortámadás volt – csaknem háromezer halálos, és több mint hatezer sebesült áldozata volt – összegzett az MTI. De New Yorkban immár több tízezerre tehető azoknak a mentésben résztvevő rendőröknek, mentősöknek, tűzoltóknak a száma is, akik a leomló ikertornyokból szivárgó mérgező anyagok miatt rákbetegséggel küszködnek.