Közélet

Polgár Judit meghirdette a világ legnagyobb online sakkversenyét

A nemzetközi sakknagymester földrészeket összekötő Guinness-rekord-kísérletre készül, 20 ezer fiatal részvétele a cél.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok sportoló, Polgár Judit legalább 20 ezer fiatal részvételével a világ legnagyobb online sakkversenyét hirdette meg a chesskid.com internetes oldalon. A szervezők sajtóközleménye szerint a szeptember 1-jén indult rekordkísérlet már eddig is rengeteg érdeklődőt vonzott, azóta már négyezer gyerek játszott az online sakktábláknál. A vállalkozó kedvű gyermekeknek október 5-ig van lehetőségük jelentkezni és játszani.

Budapest, 2018. szeptember 25. Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a rendezvény ötletgazdája az október 13-i Világsakkfesztivál sajtótájékoztatóján az eseménynek otthont adó Magyar Nemzeti Galériában 2018. szeptember 25-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester. MTI Fotó: Soós Lajos

„Fiatalokkal szeretnénk sakktörténelmet írni. A rekordkísérlet ismét bizonyíthatja, hogy a sakk miként képes összekötni az embereket, hiszen világ minden tájáról bárki elindulhat a versenyen, amely a közösség erőfeszítésének köszönhetően kerülhet be a Guinness-rekordok könyvébe – fogalmazott Polgár Judit, aki – mint az MTI felidézte – 25 éven keresztül vezette a női világranglistát.

Az október 19-i döntő győztesei lehetőséget kapnak rá, hogy a versenyzéstől 2014-ben visszavonult Polgár Judittal mérkőzzenek meg.