Csillagok

48 éves lett Stella McCartney

Az angol divattervező, Sir Paul McCartney második gyermeke ma lett 48 éves. Stella McCartney-t már tizenéves korában a divat érdekelte, első dzsekijét is 12 évesen készítette.

Tizenöt évesen Christian Lacroix műhelyében volt gyakornok, 1990-ben pedig a neves Central Saint Martins divattervező iskola tanulója lett. Ebben a rangos, magas tandíjú iskolában végzett egyébként Galliano is.

A híres divattervező ma ünnepli születésnapját. Fotó: shutterstock/lev radin

A híres divattervező ma ünnepli születésnapját. Fotó: shutterstock/lev radin

Végzősként, a vizsgakollekciójának bemutatóján már olyan modellekkel dolgozott együtt, mint Naomi Campbell vagy Kate Moss. Két évvel később már Karl Lagerfeldet váltotta a Chloé divatház tervezői székében.

2001-ben saját márkát alapított, amely 19 év alatt ötvenegy önálló üzlettel gyarapodott. Kollekciói hetvenhét országban kaphatók, többek között hazánkban is. Nem csupán Magyarországon, de világszerte nagy népszerűségre tett szert 2005-ben, amikor a H&M felkérésére egy kollekciót tervezett a fast fashion márkának. “Izgalmas munka lesz, és a legjobb módja annak, hogy a nők minél szélesebb rétegéhez eljussak” – mondta a tervezőnő akkor a megbízással kapcsolatban.

2004 óta, a kezdeti sikerekre való tekintettel, a mai napig tervez kollekciókat az Adidas számára is.

Stella McCartney elkötelezett a klímavédelem mellett, nevét viselő márkáját is ebben a szellemben irányítja.  A fenntartható divat egyik éllovasa anno elsőként csatlakozott a Make Fashion Circular elnevezésű kezdeményezéshez, ami az alapanyagok újrahasznosítása mellett a divatiparban keletkező hulladék és szennyezés megszüntetését tűzte ki céljául. De a nyáron bemutatott 2020-as kollekciójával is a klímakatasztrófára hívja fel a figyelmet.