Kultúra

A 100 éves Bauhaust ünneplik Pécsett

Több mint 50 művész, köztük francia, svéd, finn és magyar alkotók tisztelegnek az idén 100 éves Bauhaus előtt a Pécsi Galéria szeptember 29-ig látható kiállításán.

A Bauhaus 100 éves érvfordulója alkalmából a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány kiállítássorozatot rendezett, Bauhaus Ünnep címmel. A Párizsi Magyar Kulturális Intézet és a budapesti FUGA után Pécsre érkezett a tárlat, amely a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézményét elsősorban grafikai, könyvművészeti és intermediális műfajokon keresztül közelíti meg.

Fotó: Pécsi Galéria

Fotó: Pécsi Galéria

A kiállítás a kreatív gondolkodást mind a mai napig jelentősen meghatározó, 1919-ben Németországban létrejött nemzetközi Bauhaus Iskola szellemisége és magyar származású tagjai előtt kíván tisztelegni. A tárlat az alkotótevékenységek széles körét felölelő Bauhaus Iskola egykori alkotóműhelyei alapján változatos műfajokon keresztül vizsgálja a Bauhaus máig tartó szellemi vonalát.

A kiállító művészek között van – többek között – Árendás József, Balla Dóra, Halász Réka, Nádai Ferenc, Tóth Yoka Zsolt, Vály Sándor, valamint a Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem MK grafikaszakos hallgatói.

A kiállítás szeptember 29-ig látható a Pécsi Galériában. Ezt követően novemberben a teljes anyag Brüsszelbe utazik, a Magyar Kulturális Intézetbe, ahol belga grafikusművészek és a brüsszeli egyetem grafika szakos hallgatóinak munkái csatlakoznak a kiállításhoz. A program 2020 elején Rómában folytatódik.