×

Szerelem

Appok, melyek még a szeretkezésedről is tudnak

A telefonodon lévő menstruációsciklus-követő applikáció még arról is információt küld a Facebooknak, hogy mikor szexeltél utoljára.

A brit Privacy International önkéntes adatvédelmi szervezet tárta fel, hogy ezek az appok a legszemélyesebb információkat is könnyedén továbbadják. A menstruációs ciklusukat nők milliói már nem kis naptárokon és fecniken követik, hanem a telefonjukon, egy erre a célra kifejlesztett applikáción. Mi tagadás, van belőle jócskán, így mindenki meg tudja találni a számára megfelelőt.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

A digitalizált menstruációs naplók nemcsak a ciklus első napjának időpontját segítenek nyomon követni, hanem azt is jelzik, hogy mikor érdemes teherbe esni, vagy épp elkerülni ezt. Jelzi a fogamzásgátlás időpontját, vagy épp szól, hogy be kell venni a gyógyszert. A legkevésbé diszkrét digitális egészségügyi naplók közé tartozik a több mint 5 millió felhasználó által letöltött, Plackal Tech fejlesztette Maya és a Mobapp 2 milliós felhasználószámot döntögető MIA nevű alkalmazása – számolt be róla a Qubit.

A Privacy International vizsgálatából kiderült, ezek az applikációk akkor is továbbküldik a felhasználók érzékeny adatait a Facebooknak, ha azok be sincsenek jelentkezve a közösségi hálóra. Mindezt egyébként attól függetlenül is megteszik, hogy a felhasználók milyen adatvédelmi tájékoztatót olvastak és fogadtak el. Amit persze a legtöbben el sem olvasnak, de úgy tűnik, ez már szinte nem is érdekes.