Gyereknevelés

Megsokszoroznák a matekrajongó diákok számát

A legfrissebb TIMMS vizsgálatok szerint matematikából bőven a nemzetközi átlag alatt teljesítenek a negyedikes magyar tanulók, és a felső tagozatra ez a helyzet drasztikusan romlik. A matematika azonban sokkal fontosabb annál, mint ahogy azt a legtöbben képzelik, és sokkal jelentősebb hatással van életünkre, mint első ránézésre hinnénk.

A mateking.hu csapata szeptemberben megrendezi a „Matematika hónapja” eseménysorozatot, amelynek kettős célja van. Az egyik, hogy megszerettesse a tantárgyat a diákokkal, a másik pedig, hogy segítsen a felzárkózásban a matekrajongónak nem nevezhető fiataloknak, azáltal, hogy megmutatja, hogyan lehet könnyebben megérteni ezt a tantárgyat.

Szeptember a matematika hónapja Fotó:acebook.com/Pluszminuszbloghu

Szeptember a matematika hónapja Fotó:facebook.com/Pluszminuszbloghu

Míg a kilencvenes években a kémia, a fizika és a nyelvtan voltak a legkevésbé kedvelt tantárgyak, mára a matematika került a negatív rangsor élére. A magyar diákok matematikai teljesítménye a 2012-es PISA felmérésen az átlag alá esett és azóta is ott van.

Lannert Judit oktatáskutató szerint Magyarországon, a matematika terén nagyon hamar lemondanak a tanárok a lányokról, a lassabban haladókról és a hátrányos helyzetű tanulókról. A zsúfolt tananyag mellett a viszonylag alacsony óraszámok azt eredményezik, hogy nincs idő elmélyülni, gondolkodni – marad a magolva tanulás. A mateking.hu csapata tavasszal „Mire jó a matematika?” címmel tartott egy ingyenes matematika népszerűsítő előadássorozatot gimnáziumok részére, a hatalmas sikeren fellelkesülve pedig most szeptemberben megrendezik a „Matematika hónapja” eseménysorozatot, amelynek keretein belül rengeteg matematika népszerűsítő előadást tartanak az Óbudai Egyetemtől kezdve a Csodák Palotáján át, számos középiskolában.

Mosóczi András, a Mateking alapítója arról beszélt, hogy szeptemberben egész hónapban bárki számára ingyenesen beszerezhetővé teszik a mateking.hu oldalon a teljes középiskolai matek anyagot felölelő kurzusokat, az emelt matekkal kiegészítve, hogy ezzel is segítsék a matematika könnyű és gyors megértését.