Életmód

A számítógép vigyázhat az egészségünkre is. Íme!

Ha valaki hajlamos gyakran belefeledkezni a számítógépezésbe, előbb vagy utóbb az egészsége rovására mehet. De van megoldás, ráadásul épp a gép segíthet nekünk az egészségünk megóvásában.

Legyen szó munkáról, szórakozásról, tanulásról, sokan hajlamosak teljesen belefeledkezni a számítógép előtt ülve végzett tevékenységekbe. Olykor órákon át ül az ember a monitor előtt kvázi mozdulatlanul, ami hosszú távon rendkívül egészségtelen. Ráadásul ki kell ábrándítsunk mindenkit: attól ugyanis nem lesz hatékonyabb a munkavégzés, ha addig nem állunk fel, amíg nem végeztünk minden feladatunkkal. Az agyunknak kell az “átkapcsolás”, a testünknek pedig egy pár perces mozgás, de legalább annyi, hogy felálljunk pár pillanatra.

A számítógép előtt ülni sokáig veszélyes lehet az egészségre. Fotó: shutterstock/G-Stock Studio

A számítógép előtt ülni sokáig veszélyes lehet az egészségre. Fotó: shutterstock/G-Stock Studio

Amikor a gép szól ránk az érdekünkben

Van egy jópofa kis alkalmazás, amely Windowson PC-n és Macen egyaránt használható. Bár nem ingyenes, de pár ezer forintért megvehetjük, előtte pedig a készítők oldaláról letölthetünk ingyenes próbaverziót is, amely 7 napig működik.

A Rest nevű app két feladatkört lát el. Először is alkalmazhatjuk Pomodoro időmérőként, vagyis adott időközönként (a Pomodoro-módszernél ez alapból 25 perc) jelez nekünk, hogy tartsunk a munkában 5 perc szünetet, a negyedik ilyen szünetnél pedig egy nagyobb, 15-20 perces pihenőt.

Ez eddig egy átlagos pomodoro időmérő funkció, ilyen több is létezik a világban. A Rest azonban ennél egy lépéssel tovább is megy: ha kell, erőszakosan vesz rá minket a pihenésre. Na jó, nem kell attól félni, hogy a megadott idő elteltével felpofoz minket a gép, viszont ha úgy állítjuk be, akkor a szünet idejére konkrétan kizár minket a gépből. Vagyis nem fogjuk tudni kicselezni, kötelezni fog minket a pihenésre két etap között.

Ilyenkor megjeleníthet a képernyőn valamilyen szép képet (saját gyűjteményből, vagy általunk választottat is), de adott esetben különféle gyakorlatokat is mutathat, amelyeket akár a munkahelyükön is elvégezhetünk (nyakkörzés, csuklók átmozgatása stb.).

E tekintetben tehát a Rest sokkal jobb, mint konkurensei. Segítségével maga a számítógép figyel majd oda, hogy se a Facebook bambulása, se az Excel táblák szerkesztése ne menjen az egészségünk rovására.