Kultúra

Olaszország a Müpába költözik

Csupa olasz vonatkozású kulturális csemegét tartogat a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénysorozata, az Európai Hidak, mely szeptember 18-án kezdődik és 10 napon át tart.

Édes élet, napsütés, Toszkána, egy jó presszókávé, és isteni al dente tészta? Az olasz opera, egy emlékezetes film vagy éppen egy lebilincselő regény? Ugye nem is lehet kérdés, hogy ez mind-mind Olaszország, és kevés olyan ember van, aki ne imádná.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar igyekszik a lehető legtöbb olasz kulturális értéket megmutatni szeptember 18. és 27. között. A nyitóesten rögtön egy igazi különlegesség várja a nézőket: Monteverdi Orfeója Fischer Iván újrakomponált befejezésével, Baráth Emőke és Valerio Contaldo közreműködésével szólal meg. A fesztiválon egy színpadon láthatjuk a mezzoszoprán Nora Fischert édesapjával, Fischer Ivánnal. Közös koncertjükön a 20. századi zene két jelentős alakja, Ottorino Respighi és Luciano Berio muzsikája szólal meg.

A tamburinos-énekes Rachele Andrioli és a harmonikás Rocco Nigro is a Müpában lép fel Fotó: Francesco Torricelli

A tamburinos-énekes Rachele Andrioli és a harmonikás Rocco Nigro is a Müpában lép fel Fotó: Francesco Torricelli

Idén az Európai Hidak közönsége is megismerheti Olaszország déli tájainak jellegzetes táncát, a tarantellát. A tamburinos-énekes Rachele Andrioli és a harmonikás Rocco Nigro a legrangosabb pizzica zenekarokkal játszott együtt, így joggal állíthatjuk, hogy mindent tudnak a műfajról.

A filmrajongók igazi ínyencségeknek örülhetnek ezekben a napokban, hiszen a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, Federico Fellini olyan legendás alkotásait élvezhetik nagy vásznon, mint a Cannes-ban Arany Pálmával elismert Az édes élet (1960) és az Oscar-díjas 8½.

De az olasz regények, drámák, versek, elméleti és filozófiai művek sem maradnak el a fesztiválról, sőt ingyenes koncertekkel, kiállításokkal is várják a közönséget. A programokról érdemes részletesebben is tájékozódni.