Közélet

Segítenek a levéltárak a családtörténet-kutatásban

Országszerte családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket a levéltárak kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekt keretében.

A kiadványok segítségével az érdeklődők előképzettség nélkül szerezhetnek ismereteket rokonaikról, ezért szeretnék minél szélesebbre tárni a levéltárak kapuit. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, hogy az általános iskolai felső tagozatos diákoknak, valamint a középiskolásoknak és felnőtteknek szóló munkafüzetek bemutatásával meghirdetik a családtörténet-kutatás évét a levéltárakban, beleértve az összes megyei és országos levéltárat, valamint a telephelyeket is.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A projekt kiindulópontja, hogy segítséget nyújtsanak a családtörténet-kutatás iránt érdeklődőknek; a résztvevőknek szeretnék megmutatni a sokféle irattípust, hogy azokban milyen adattartalmak vannak, és ezek hogyan hasznosíthatók a kutatásban.

A levéltárakban már évtizedekkel ezelőtt is igyekeztek megszólítani a családtörténet-kutatókat különböző foglalkozásokkal, a Hetedíziglen annyiban új, hogy országszerte mindenhol lesznek foglalkozások, szervezetten, egységes munkaanyag mentén. Ennek fontos eleme a munkafüzetek kiadása, de tervezik további oktatócsomagok és forráskiadványok közzétételét is.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az a cél, hogy minél többen megismerkedhessenek felmenőikkel, minél későbbi korokba visszamenőleg – ezt hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón Budapesten. Szerinte az egyéni kíváncsiságon túl ez a nemzet összetartó erejét is jelenti, hiszen az erős nemzet erős családokból áll.

A kormány mintegy 30 millió forinttal támogatta a projekt elindulását –írja az MTI.