Kultúra

A közös emlékeket senki nem veheti el tőlük

A feleség, Fiona Alzheimer-kórban szenved, a férj, Grant pedig végignézi annak az embernek a leépülését, akit a világon a legjobban szeret... Egyre távolabb – szeptember 18-án, 23.30-tól a Dunán.

Negyvennégy boldogságban, szeretetben töltött év után a házaspár Fiona és Grant rádöbbennek, hogy Fiona Alzheimer-kórban szenved, egyre rosszabb a memóriája. Eljön a nap, amikor mindketten tudják, hogy ellátásra szorul, ezért beköltözik egy otthonba. Nagyon nehéz számukra a búcsú, mert nem tudják, mire számíthatnak, ráadásul az otthon szabályai szerint 30 napig nem láthatják egymást. Soha nem töltöttek ennyi időt külön. Grant ledöbben, amikor megtudja, hogy szeretett asszonya elveszítette a múltat és a jelent és egy másik ápolt, Aubrey iránt táplál érzelmeket…

Forrás: Médiaklikk

Forrás: Médiaklikk

Sarah Polley fiatal rendezőnő drámája Alice Munro „Szeret, nem szeret” című novelláskötetének „Oda-vissza” című novellája alapján készült. A film a témaválasztás tekintetében is koraérett alkotás. A házaspár történetét hol előre, hol visszaugorva göngyölíti fel a film, onnantól kezdve, hogy Fiona állapota egyre súlyosabb. Grant végignézi annak az embernek a leépülését, akit a világon a legjobban szeret. Fiona lassú tudat-elvesztését követhetjük nyomon, miközben ő átéli mindazt, ami vele történik, ez a tragikus benne. Grant titkon reméli, hogy a múltat, a közös emlékeket senki nem veheti el tőlük, ott van a szívük legmélyén.

Nagyszerű színészi alakításoknak lehetünk tanúi, Grant szerepében Gordon Pinsent tündököl, míg a női főszereplő Fiona szerepében, Julie Christie méltán kapott 2008-ban Golden Globe-díjat a legjobb drámai színésznő kategóriában.

A kanadai romantikus dráma a vetítés után 7 napig megtekinthető a Médiaklikken.

Forgatókönyvíró: Sarah Polley, Alice Munro
Zene: Jonathan Goldsmith
Operatőr: Luc Montpellier
Rendezte: Sarah Polley

Szereplők:
Julie Christie (Fiona Anderson)
Gordon Pinsent (Grant Anderson)
Olympia Dukakis (Marian)
Michael Murphy (Aubrey)
Kristen Thomson (Kristy)
Wendy Crewson (Madeleine Montpellier)