Kultúra

Hazai és külföldi művészekkel ünnepel a 70 éves Bábszínház

Tíznapos fesztivállal ünnepli a Budapest Bábszínház fennállásának 70. évfordulóját október 8. és 17. között. A X. BÁBU Fesztiválra a kortárs bábművészet kiemelkedő hazai és külföldi alkotóit várják.

A X. BÁBU Fesztivállal hagyományt szeretne teremteni a színház, és nem titkolt céljuk, hogy a jövőben ez az esemény lenne Budapest nemzetközi bábfesztiválja. „A Budapest Bábszínház Közép-Európa legnagyobb bábszínháza. Missziónknak tekintjük, hogy miközben ápoljuk a bábművészet hagyományait, befogadjuk és megmutassuk a legújabb törekvéseket is” – mondta Meczner János igazgató, a színház évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Fotó: Éder Vera

Fotó: Éder Vera

A Bábszínház több, mint egy éve készül a kerek évfordulóra, így a fesztivál kísérőprogramjaként október 8-án kiállítás nyílik a 70 éves Budapest Bábszínház történetének legszebb bábjaiból. A közönség olyan nemzetközi hírű tervezők munkáit csodálhatja meg, mint Ország Lili, Bródy Vera vagy Koós Iván. A teátrumot korábban 34 évig igazgató Szilágyi Dezső tiszteletére emléktáblát helyeznek el, illetve a fesztivál keretében hirdetik ki a fiatal írók számára kiírt drámapályázat végeredményét is, amelynek célja, hogy új, színvonalas bábszínházi szövegkönyvek megszületését ösztönözzék.

Fotó: Éder Vera

Fotó: Éder Vera

A X. BÁBU fesztiválra a hazai társulatok mellett a műfaj legnívósabb nemzetközi produkciói kaptak meghívást. Október 10-én a holland Duda Paiva Company egyszemélyes produkcióját, a BLIND-ot láthatják, október 11-én az Egyesült Királyságból érkező Hijinx–Blind Summit Theatre a Meet Fred című történetet állítja színpadra, míg október 12-én a francia Théâtre Sans Toit: CUBiX, október 13-án pedig a görög Hop Signor Puppet Theatre: Giraffe című előadását mutatják be. A program része az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: Volt egyszer egy című meséje is, melyet október 14-én ad elő a marosvásárhelyi társulat. A hazai bábművészet kiválóságai közt szerepel majd a Bóbita Bábszínház: Torzonborz, a rabló című előadása október 16-án, ugyanezen a napon mutatkozik be Markó-Valentyik Anna az Alaine – Ideje a meghalásnak című szólóelőadásával (KL Színház). A Füge Produkció – Staféta – Trafó Kortárs Művészetek Háza koprodukciójában lesz látható A TÓ, Bercsényi Péter bábművész és Dányi Viktória táncos szereplésével október 17-én. A programsorozatot a színház idei első bemutatója, a Holdbeli csónakos premier előadása nyitja meg Hoffer Károly rendezésében.

A X. BÁBU fesztivál részletes programja elérhető a Budapest Bábszínház honlapján és a Papageno magazin különszámában.