Szerelem

Így erősíti a szex a párkapcsolatot

Nem csak fiatal korban fontos a rendszeres szex, hanem az idősebbeknél is összekovácsoló ereje van a rendszeres együttlétnek. Az sem fontos, hogy minden az orgazmusról szóljon, csak legyen egy meghitt együttlét, ahol a párok figyelhetnek egymásra.

A gyengédség és a rendszeres nemi élet javítja az idősebbek házasságát is, az pedig, ha elhanyagolják a testiséget, rontja a kapcsolat minőségét. Idősebb korban ez azért fontos, mert ekkor már megjelenhetnek olyan problémák is, mint egy súlyos betegség. Ha ezzel kell szembenézni, sokkal nagyobb kihívás elé állítja a párokat, mint egy boldogabb időszakban – írja a Journals of Gerontology című szaklap.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Adena Galinsky szociológus szerint idősebb korban sem szabad elhanyagolni a szexet, hiszen ez nemcsak lelkileg hozza közelebb egy pár tagjait, de harmonikusabbá is teszi a kapcsolatot, és az általános egészségügyi állapotra is pozitívan hat. Sokan pont ebben az időszakban hanyagolják el a szexet, és nem azért, mert fizikailag nem bírnák, hanem mert úgy érzik, betegen biztos nem kíváncsi rájuk a párjuk.

Pedig mindenkiben megvan az az empatikus képesség, hogy segítse a társát. A problémák közös leküzdése nem csak abban segít, hogy ne egyedül kelljen megbirkózni a bajokkal, hanem, hogy érezzék a párok: bármire képesek közösen. Nem szabad elhanyagolni ilyenkor sem a beszélgetést. Sőt, talán nagyobb szükség van rá, mint valaha, mert csak így lehet megtudni, hogy a másiknak mire és hogyan van igénye. Azt sem szabad elfelejteni, hogy most lehet ő beteg, de legközelebb talán éppen te szenvedsz, és neked is jól fog jönni, ha van melletted valaki, és nem elfordul tőled, hanem a rajongását fejezi ki.