Szerelem

Síkosító is állhat a babavárás útjában

Egy kutatás szerint bizonyos síkosító szerek károsíthatják a spermát és ezáltal csökkenthetik a teherbe esés esélyét.

Már 2014-ben a New York Upstate Orvosi Központ Egyetemének szakemberei azt tanácsolták, hogy azok a párok, akik gyermekvállalásra készülnek, alaposan nézzék meg, hogy milyen síkosító terméket használnak, egyáltalán szükségük-e van rá. A kutatási eredmények akkor azt mutatták, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható síkosítók egy kivételével mind rontottak a sperma minőségén, illetve lassították azok mozgását.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kutatócsoport több terméket is bevizsgált, melyek közül azóta már több termék nem is kapható, de az aggodalmak újra és újra felcsapnak. Fórumokon és a közösségi oldalak csoportjaiban aggódnak emiatt a terhességre készülő nők.

Persze, hiba lenne azt hinni, hogy nincs a síkosítók helyett alternatív megoldás. A szakemberek a repceolaj, a babaolaj, a szezámolaj és a mustárolaj hatását is megvizsgálták, melyek közül az első kettő semmilyen befolyással nem volt a spermára, így azok nagyon is ajánlottak. A szezámolaj ugyancsak nem volt jó hatással a hímivarsejtekre, de a mustárolajról kiderült, hogy egyenesen csodaszer, mert szinte hiperaktívvá váltak tőle.

Arra azonban ma is mindenki figyelmét felhívják, hogy bármilyen szerre érzékenység vagy allergia alakul ki, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert akár maradandó következménye is lehet.