Életmód

Meddig használhatod biztonságosan a szempillaspirált vagy a szemceruzát?

Amikor megvesszük a legújabb, legdivatosabb színű rúzst vagy körömlakkot, akkor eszünkbe sem jut, hogy meddig fogjuk használni. Pedig ezeknek a termékeknek is van lejárati idejük, amire jó odafigyelni.

Nincs olyan nő, akinek csak egy parfüm van a fürdőszobapolcán, vagy csak egyetlen körömlakkja esetleg szemceruzája volna. Mindez magában rejti azt a veszélyt, hogy egy idő után ki kell dobjuk őket, mert egészen egyszerűen lejár a szavatossági idejük. Éppen ezért, amikor megvásároljuk a kozmetikai szereket, írjuk rá a vásárlás dátumát, majd folyamatosan kísérjük figyelemmel a lejárati időt. Érdemes mindezt megtenni a bőrünk érdekében.

A kozmetikumok is megromlanak. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Jó tudni, hogy a parfümök általában öt éven át őrzik meg szavatosságukat. De érdemes őket napfénytől, páratartalomtól távol tartani. A rúzsok többnyire két évig használhatók biztonságosan. Ezután eloxidálódnak és akár a színük is megváltozhat.

A hajápoló szerek, mint a hajbalzsamok, samponok és hajformázók 1-2 évig tarthatók és használhatók, de azért igyekezzünk minden alkalommal bezárni a kupakjaikat.

A körömlakk, ha megromlott, akkor bizony besűrűsödik. Ezt két évvel a felbontás után biztosan megteszi.

A szemhéjpúderek és por alapú púderek két évig használhatók biztonságosan, ezután megváltozhat a színük, elhalványulnak. A krém alapú alapozók, pirosítók vagy szemhéj festékek 6-12 hónapig őrzik meg szavatosságukat.

A szemceruzák közül azok, amelyek “filcként” működnek, három hónapig használhatók. Ezután elszaporodnak rajtuk a baktériumok és le kell cserélni őket. Azok a szemceruzák, amelyek hegyét mi magunk csavarhatjuk ki, azok fél évig bírják, míg a fából készültek, akár két évig is tarthatnak.
A krémek és testápolók közül azok, amelyek pumpásak és nem érintkezhetnek a közvetlen levegővel, legfeljebb két évig használhatók biztonságosan. A tégelyben lévők csak egy évig.

A szempillaspirálokat kell a legsűrűbben cserélni, legfeljebb három hónapig használhatjuk. Az sem ajánlott, hogy a kefét pumpálva próbáljuk meg a festékbe mártani, mert ez a mozdulat levegőt visz a tartályba és gyorsabban kiszárítja a szempillafestéket.