Kultúra

3 romantikus francia film, amit mindenkinek látnia kell!

A franciák tudják, hogyan kell igazán jó romantikus filmet készíteni, és biztosan van olyan, amit még te sem láttál. Ha már unod az amerikai sztenderd vígjátékokat, akkor ideje máshonnan válogatni.

1. Egyedül nem megy

Ebben a filmben az édes Audrey Tautou egy igazán önfejű, sőt önsorsrontó takarítónőt alakít, aki szembe megy a szerelemmel, mert annyira fél a csalódástól. De persze az élet úgy alakítja a dolgokat, hogy mégis elfogadja a szomszédja segítségét, és hirtelen az egész élete megváltozik. A film nem csupán a központi szerelemről szól, hanem például van benne egy igazán szívmelengető szál Polettről, egy 70 körüli néniről is. A film megmutatja, hogy a magányos elszigetelt mogorva emberek, hogyan találnak mégis egymásra, és lesznek egymás örökre szóló barátai.

Audrey Tautou alakítása minden filmben emlékezetes Fotó: iStock.com/aniavolobueva

2. Szeress, ha mersz!

Ebben a kissé elvont szerelmi drámában a gyönyörű Marion Cotillardot láthatjuk. A film egészen visszarepít minket a gyermeki önfeledt játék öröméig, de később a felnőtt életben nehezen meghozható döntésekkel is szembesít. Különleges játszmát folytat egymással a központi szerelmes-pár, mely tele van humorral, gúnnyal, sőt később kegyetlenséggel is. Aki kicsit is bolondul a szerelemért, mint témáért, annak kötelező látnia ezt a remekművet.

3. Tajtékos napok

A film értelemszerűen a regény adaptációja, a látvány és a színészi játék, frenetikus módon követi a groteszk világát a regénynek. A filmben Audrey Tautou és Romain Duris párosát mintha csak maga Boris Vian választotta volna, annyira tökéletesen illenek egymáshoz, és persze a Boris Vian alkotta abszurditáshoz is. Aki olvasta a regényt, tudja, hogy a történet a végére inkább tragikus fordulatokat vesz, de nem árt néha, ha megkönnyezünk egy-egy csodás alkotást.