×

Kultúra

Szelfi kamera elő, így szavalnak a színészek

Ilyen még nem volt! Több száz magyar színművész vállalta, hogy pársoros részleteket mondjon mobiltelefonja kamerájába Madách Imre: Az ember tragédiája művéből.

A monumentális kezdeményezés célja, hogy 2019 decemberére összeálljon Madách halhatatlan drámai költeménye, úgy, hogy a teljes magyar színházi szakma részt vehessen benne. Az ember tragédiája a magyar irodalom dráma műfajának kiemelkedő műve, Madách Imre legismertebb alkotása. Az 1862. január 12-én megjelent mű sokakat felzaklató kérdései azóta is életben tartják a költeményt, számos kortárs feldolgozása létezik a darabnak. A Tragédia mára egyfajta szimbólumává vált a magyar drámaírásnak, talán a legtöbbször színpadra állított költemény Magyarországon.

Mácsai Pál az Úr szerepében Fotó: YouTube

A mű ebben a formában való megörökítése az utókornak izgalmas és szép feladat, és mindenképp mai, hiszen telefonunk szelfi funkciója már a mindennapok része. A Színházak Éjszakájának Madách MOST projektje év végére lesz teljes, de az első színt már elérhető bárki számára.

A felvételen többek közt Alföldi Róbert, Bodrogi Gyula, Csomós Mari, Földes László Hobo, Mácsai Pál, Schell Judit, Szabó Győző, Peller Anna és Papadimitriu Athina is látható.