Szerelem

Sokkal többször mutatják filmekben a meztelen nőket, mint a férfiakat

A filmekben vezetőt - elnököt, igazgatót, vállalkozót - alakító nőket négyszer olyan gyakran ábrázolják szexuális tárgyként, mint a férfiakat - állapította meg egy új tanulmány.

A Geena Davis Intézet és a Plan International humanitárius szervezet által készített jelentés a tavaly 20 országban játszott 56 mozis kasszasikert vizsgálta meg – írja az MTI. Az elemzés szerint a filmekben vezetőt alakító nőket négyszer gyakrabban mutatják öltözés közben és csaknem kétszer annyi alkalommal mutatják részben meztelenül, négyszer gyakrabban pedig teljesen meztelenül, mint a hasonló szerepet alakító férfiakat.

Fotó: iStock.com

A The Hollywood Reporter jelentése szerint az eredmény nem meglepő, hiszen a 2018-ban 20 országban bemutatott tíz legnagyobb kasszasiker egyikét sem nő rendezte, csupán a filmek negyedének volt női producere és a tízből csak egy filmnek volt női forgatókönyvírója.

„Egy női Bond-film vagy szuperhősfilm üdvözlendő. De a kutatásaink szerint ezek kivételek, amelyek erősítik a szabályt. Valójában továbbra is a nemi diszkrimináció és a káros sztereotípiák uralják a filmvásznat. Ez aláássa a nők és lányok vezetői ambícióit az élet minden területén” – fogalmazott Geena Davis színésznő, akinek kutatóintézete széles körű elemzéseket publikál a nők képernyős és filmes megjelenéseivel kapcsolatban is.

Egyébként a legújabb Charlie angyalai – novemberben mutatják be – pont büszkélkedhet egy női rendezővel, aki szerint ez a filmen is érződni fog.