Csillagok

Betöltötte a hetvenet az Alien főhősnője, Sigourney Weaver

Bár a színésznő a mai napig aktív és folyamatosan forgat, mégis a sikerfilmjeivel él a köztudatban: megküzdött a szellemekkel, többször végzett már az idegenekkel és megalkotta az Avatar-projektet is.

Susan Alexandra Weaver néven látta meg a napvilágot Manhattanben, a Sigourney nevet F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regényéből választotta magának. Családja révén hamar kapcsolatba került a showbiznisszel, édesapja az NBC televízió igazgatója volt, nagybátyja, Doodles Weaver pedig híres komikus és színész volt.

Sigourney Weaver amerikai színésznő (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Bár Weaver számos olyan, kritikusok által is elismert mozifilmben játszott, mint a Gorillák a ködben, Jégvihar, Dave vagy A veszélyes élet éve, mégis a hatalmas kasszasikerű Alien filmekben játszott Ellen Ripley altiszt/hadnagy szerepéből ismerhette meg őt a közönség. Az első Ridley Scott-filmet, A nyolcadik utas: a Halált még három további követte: A bolygó neve: Halál, A végső megoldás: Halál és az Alien 4. – Feltámad a Halál címmel. Ezért a szerepért jelölték Oscar-díjra a „legjobb színésznő” kategóriában, a szobrot azonban nem ő vihette haza.

További két filmben játszott szerepéért kapott Oscar jelölést 1989-ben, a Dolgozó lány és a Gorillák a ködben című filmek főszerepéért. Geena Davis és Jodie Foster mellett maradt alul az Oscarért folyó harcban, de mindkét szerepért megkapta a Golden Globe-díjat. Ez volt egyébként az eddigi egyetlen olyan eset, hogy a legjobb női főszereplőnek járó díjat Weaver Golden Globe-díja a legjobb női főszereplő (filmdráma) kategóriában az eddigi egyetlen olyan eset volt a fontosabb díjazások történetében, hogy hármas döntetlen alakult ki: Weaver Jodie Fosterrel és Shirley MacLaine-nel együtt nyerte meg a díjat.

Sigourney Weaver játszott továbbá a Szellemirtók és a Szellemirtók 2., az 1995-ös Tökéletes másolat, az Avatar és az Avatar 2. című filmekben, hangját kölcsönözte a WALL-E Axiom nevű fedélzeti számítógépének és a Fedőneve: Pipő Freida-jának.

A Gorillák a ködben című filmben játszott szerepe után Weaver a Dian Fossey Nemzetközi Gorilla Alapítvány támogatója lett és ma is az alapítvány tiszteletbeli elnöke.