Kultúra

Jókai egyik legnagyobb klasszikusáért még mindig érdemes a tévé elé ülni

A Baradlay-család heroikus-romantikus története a kötelező olvasmányokból mindenki számára ismert. De a Várkonyi-féle filmes feldolgozás a színészlegendákkal olyan különleges élmény, amely miatt szombaton és vasárnap is érdemes a tévé elé ülni. A kőszívű ember fiai I-II. rész – október 5-én 15.30-tól és 6-án 14.55-től a Duna TV-n.

A kőszívű ember, a császár hű híve, Baradlay Kázmér haldoklik. Végakaratát feleségének diktálja. Ödön, legidősebb fia, külszolgálatban jusson egyre fentebb és fentebb a ranglétrán, hogy így növelhesse a család tekintélyét és vagyonát. Richárd, a középső ifjú a bécsi udvarban emelkedjen egyre magasabb rangba, hogy támogassa bátyját, a családot. Jenő, a legkisebb gyermek gyenge testi alkata és különös érzékenysége miatt a császári kancellária oszlopos tagjává váljon. Végül felesége, férje halála után azonnal menjen férjhez a család szövetségeséhez, aki a továbbiakban kormányozni fogja a családot. Bár felesége csöndben hallgatja a zsarnok utolsó kívánságát, megesküszik, hogy abból semmit nem teljesít, szembeszegül férje végakaratával…

Forrás: Médiaklikk

A nagy klasszikus 2. részében Baradlayné biztatására fiai apjuk végakarata ellenére, 1848 ügye mellé állnak. Ödön politikai pályán, Richard katonaként szolgálja a hazát, míg Jenő az otthon maradt asszonyok támasza. A leggyengébbnek tűnő, fényes pálya előtt álló Jenő a szabadságharc leverése után az életét is feláldozza bátyjaiért. Jókai Mór regényéből készült, pazar kiállítású, heroikus-romantikus film 1965-ből.

Forgatókönyvíró: Erdődy János
Zene: Farkas Ferenc
Operatőr: Hildebrand István
Rendezte: Várkonyi Zoltán

Szereplők:
Sulyok Mária (Baradlayné)
Bitskey Tibor (Baradlay Ödön)
Mécs Károly (Baradlay Richárd)
Tordy Géza (Baradlay Jenő)
Major Tamás (Baradlay Kázmér)
Szemere Vera (Plankenhorst Antoinette)
Béres Ilona (Alphonsine)
Básti Lajos (Rideghváry)
Várkonyi Zoltán (Haynau)
Barsi Béla (Lánghy lelkész)
Polónyi Gyöngyi (Edit)
Nagy Attila (Palwitz Ottó)
Nádasi Myrtill (Lánghy Aranka)
Kálmán György (Goldner Fritz)
Páger Antal (Öreg Pál)
Bujtor István (Leonin)