Csillagok

Ma lenne 79 éves John Lennon

Ki ne ismerné vagy hallott volna a legendás Beatles zenekar alapítójáról? Az 1980. december 8-án elhunyt zenészt egy fanatikus rajongója, Mark David Chapman lőtte le a New York-i Dakota ház előtt.

A Liverpoolban született John Lennonról egészen fiatalon kiderült, hogy rövidlátó. Korai karrierje során kontaktlencsét viselt, majd az egyik forgatást követően tovább hordta az olcsó szemüvegkeretet, amit kapott. Így vált később a kerek szemüveg személyiségének szerves részévé.

Paul McCartney-val és George Harrisonnal megalakítják a mai zenetörténet egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású zenekarát. Eleint „Johnny and the Moondogs” néven rock and roll-t jűtszottak, majd nevüket The Silver Beetles–re változtatták, és ezt rövidítették később The Beatles–re. Ringo Starr később került csak a csapatba, Peter Best helyett.

John Lennon, Ringo Starr, George Harrison és Paul McCartney (MTI/UPI)

Az együttes mély nyomot hagyott a rockzene fejlődésében, kibővítette a hatvanas évek zenei irányzatának határait. John Lennont és szerzőtársát, Paul McCartney-t a 20. század legbefolyásosabb zenészei között tartják számon.

Lennon sajátos stílusa és szabad kifejezésmódja miatt érték őt támadások. 1966-ban egy interjúban például így fogalmazott Lennon: „A kereszténység el fog tűnni… Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus.” Ezt követően Spanyolország és a Vatikán denunciállta Lennon szavait, majd Dél-Afrikában is betiltották a Beatles számok rádiós sugárzását. Végül a Beatles-nek külön sajtókonferenciát kellett tartania, hogy lecsillapítsák a felháborodottakat.

Lennon 1968-ban találkozott Yoko Onoval és ettől kezdve elválaszthatatlanok voltak a magánéletben, a nyilvánosság előtt sőt a Beatles lemezfelvételei alatt is egészen John 1980-ban bekövetkezett haláláig. 1969-ben házasodtak össze Gibraltáron, az excentrikus pár fontos szerepet játszott a háborúellenes megmozdulásokban és a feminista mozgalomban. Idejük egy részében a vietnámi háború ellen tiltakoztak.

Andy Warhol litográfiája John Lennonról MTI Fotó: reprodukció

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr két évvel a menedzserük halálát követően, 1969-ben tartózkodott együtt egy stúdióban, az 1970-ben kiadott sajtóközleményükben pedig tudatták a rajongókkal, hogy a zenekar feloszlik.

Lennon szólókarrierbe kezdett és az 1971-ben megjelent Imagine volt karrierjének legsikeresebb szólóalbuma, melynek hangulata az álmodozás és a harag között váltakozik. A címadó szám, amely a világbéke himnuszává vált.

John Lennont 40 évesen egy fanatikus rajongója lőtte le 1980. december 8-án New Yorkban. Mark David Chapman a nyílt utcán adott le öt lövést a zenészre, melyből négy el is találta őt. Minden, megmentésére irányuló erőfeszítés ellenére belehalt a 80 százalékos vérveszteségbe.

John Lennon halálát követően sem vesztett népszerűségéből. Megemlékezéseket tartanak szert a világon, és szobrokat, épületeket neveztek el róla.