Gyereknevelés

Milyen az élet a Föld legkisebb rovarjának szemszögéből?

A hangyák nem véletlenül gyakori szereplői a gyerekeknek szóló mesékben, előadásokban, filmekben. A legismertebb La Fontaine mese, A tücsök és a hangya is, a legősibb állat tulajdonságaira épít.

Éppen ezért remek programnak ígérkezik, akár gyerekekkel is hétvégén a Hangyák című interaktív produkció, amelyet a dán Secret Hotel mutat be a Margitszigeten október 5-én. A Hangyák (Walking Lecture on Ants) a színház és a természettudomány találkozása. A kilencvenperces séta során megtapasztalható, milyen az élet a Földön az egyik legkisebb és legősibb rovar szemszögéből. Nem kell mást tenni, csak csatlakozni és együtt sétálni az előadás többi résztvevőjével a Margitszigeten.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ David Higgins

A hangyák életmódja, bámulatos építményei és közösségük sok hasonlóságot mutat az emberi társadalmakkal, így életük vizsgálata különleges kutatási hátteret biztosított a Secret Hotel alkotóinak és ötletgazdáinak, akik hanginstallációkkal teli programot készítettek a résztvevők számára.

A közönség társalkotója a produkciónak, saját élményei szerves részét képezik az előadásnak, amely során nem csak passzív nézőként ülnek egy színpad előtt, hanem a természetben tapinthatnak és ízlelhetnek is adott pillanatokban.

Secret Hotel társulatát Christine Fentz és Synne Behrndt alapította 1999-ben Aarhusban, Dániában. A társulat részvételi színházi előadásokat készít. Produkcióikat egy titkokkal teli hotelhez hasonlítják, amelyben különböző, megismerhető terek rejlenek, csak be kell nyitni a megfelelő ajtón – áll az ismertetőben.

Az előadásnak a Margitsziget ad teret, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad találkozási ponttal. Október 5-én, szombaton 11 órakor a szakmai közönséget várják az alkotók, 14 órakor pedig a nagyközönség számára is nyilvános előadást tartanak.