Gyereknevelés

Tíz éve segíti a biztonságos internetezést a Gyermekmentő Szolgálat

Tízéves a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) biztonságos internetezést segítő programja.

A gyermekmentő szolgálat az európai Safer Internet Programban (SIP) tudatosságnövelő központként és konzorciumvezetőként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat előadása MTI/Máthé Zoltán

Szeretnék, ha minél több internethasználó böngészhetne biztonságos körülmények között, illetve probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Fel kívánják hívni a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és megteremteni a segítségnyújtás lehetőségét.

Ennek érdekében számos eszközzel hívják fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Konferenciák, rendezvények, kampányok során tudatosítja a világháló veszélyeit és bemutatja elkerülésük hatékony és egyszerű eszközei.

Sterner Zoltán, az NGYSZ oktatója elmondta, a felvilágosítást minél fiatalabb korban el kell kezdeni, mivel már a 6-7 éves gyerekek is böngésznek az interneten, ismerik a közösségi oldalakat. Több mint száz oktatójuk tart a biztonságos internetezést segítő ingyenes oktatást diákok és felnőttek körében szerte az országban.

Az NGYSZ a Legfőbb Ügyészséggel is együttműködik a gyermekek kibertérben való biztonsága érdekében.

Kósa Éva, az ELTE egyetemi tanára szerint a tiltás helyett a helyes és jó médiahasználatra, a médiaértésre nevelés a fontos a szülők részéről. Kutatásaik alapján szülők és gyerekek keveset használják közösen a médiát, kevés a közös médiaélmény – tette hozzá. Fontos lenne, hogy a szülők orientáló, segítő szerepet töltsenek be a gyermekek médiahasználatában.