Csillagok

77 éves lett a leghíresebb szülinapos dal előadója, Halász Judit

A színésznő népszerűsége mind a mai napig töretlen, gyerekkorunk óta kedveljük népszerű dalait és biztos sokunknak hangzott már el tőle a Boldog születésnapot. Köszöntsük ma őt a születésnapján és "kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod".

„Ez a nap más mint a többi, ezt te is jól tudod” – nincs ember Magyarországon, legyen az fiatal vagy idős, aki ne ismerné ezt a dalt. Halász Judit Csiribirijén, Bóbitáján és Ákombákonján generációk nőttek fel és bár elsősorban a gyerekeknek énekel, legalább annyira ismert a középkorú szülők és az idősebb korosztályú nagyszülők között is.

Halász Judit II. Erzsébet szerepében MTI Fotó: Soós Lajos

Már gyerekként a színészkedés érdekelte, a főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd a Vígszínházhoz került, ahol több mint ötven év után, a mai napig játszik. Több száz darabban játszott és legalább negyven filmben szerepelt. Játszott már Shakespeare-t, Shaw-t, Gershwint, Csehovot, Örkényt, Molnárt és Moliére-t. Olyan partnerei volt a színpadon, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal vagy Bulla Elma. Idén pedig a kritikusok a legjobb női mellékszereplő díjára javasolták Pass Andrea A vándorkutya című darabjában nyújtott teljesítményéért.

Leghíresebb filmjei közé tartozik Szabó István Szerelmesfilm és Álmodozások kora, vagy az 1972-ben Fejes Endre regényéből készült Jó estét nyár, jó estét szerelem, amelyben olyan színészekkel játszik együtt, mint Harsányi Gábor, Törőcsik Mari, Tolnay Klári, Zenthe Ferenc, Kállai Ferenc vagy Tordai Teri. De dolgozott együtt Keleti Márton, Máriássy Félix, Várkonyi Zoltán, Székely István, Rózsa János, Jancsó Miklós rendezőkkel is.

Lemezt készített Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből és bár műfajt teremtett azzal, hogy magyar költők verseit énekli a könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében, az ország mégis leginkább gyerekdalairól, meséiről ismeri őt. Százezrek fújják kívülről vele a Micimackóról szóló dalát, vagy a Bóbitát. A „Hívd a Nagymamát” című lemeze néhány hónappal a megjelenés után platinalemez lett. Ő volt a mesélője a Mirr-Murr, a kandúrnak, sőt a Vizipók csodapók kalandjaiban is hallhattuk őt.

Halász Judit elsőként vállalt Presser Gábor mellett 2003-tól jószolgálati szerepet, az UNICEF Magyar Bizottság választotta meg nagykövetté. megbízva őt azzal, hogy képviselje a gyermekek ügyét. Megbízatását 3 év után további 3 évre meghosszabbították.

A Kossuth- és Jászai-díj mellett, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették már, 2003-ban Örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában, 2008-ban pedig a Prima Primissima közönségdíját is megkapta.