Életmód

A legújabb étkezési zavar: EDNOS

Egyre több és több étkezési zavarról tudhatunk. A legújabb ezek közül az EDNOS (eating disoder not otherwise specified), amely mentális betegség és fontos rá odafigyelni.

Számos étkezési zavar ismert, legutóbb az Orthorexiáról számoltunk be, amelyet bár betegségként még nem ismertek el, de mindenképpen gondot okoz. A legújabb jelenség, az EDNOS (eating disoder not otherwise specified). Az étkezéssel kapcsolatos rendellenességek többsége, mentális betegségeknek számít, kifejezetten az anorexia nervosát tartják az orvosok a legveszélyesebbnek, mert a halálozási aránya ennek a legmagasabb.

Az étkezési zavarnak már számtalan fajtája létezik. Fotó: shutterstock/Syda Productions

Az EDNOS nem specializálódik kifejezetten egy bizonyos betegség típusra, hanem több étkezési rendellenességet is magába foglal. A EDNOS-ban szenvedőkre jellemző lehet az anorexia és bulimia nervosa tulajdonságai, de emellett az orthorexia is. A betegség inkább nőkre jellemző, akik bár egészségesnek tűnhetnek kívülről, a súlyuk sem túl alacsony, de a napjaik minden percét az étkezés és fogyással kapcsolatos gondolkozás határozza meg.

Az EDNOS-ban szenvedő alanyokra hetente körülbelül kétszer tör rá a bulimiásokra jellemző falási zavar, ilyenkor nagy valószínűséggel hánytatják magukat. A hét többi napján kínosan figyelnek a minél egészségesebb ételek fogyasztására. Tarthatnak „megvonásos” napokat is, amikor az illető egész nap csak gyümölcslevet, vagy zöldség levet fogyaszt, ezzel megtisztítva a szerveztet. Utóbbi viszont éheztetésnek felel meg, amely az anorexiásokra jellemző. Bár még ezek után sem tekinthető bulimiásnak, mivel hetente talán kétszer fordul elő vele, hogy meghánytassa magát. Ezeknek a betegeknek minden a diétázásról szól, és emiatt nagyban befolyásolják a mindennapjaikat az étellel kapcsolatos rögeszméik.

Még mindig jellemző, hogy olyan női test ideálokat hirdetnek, melyek a hétköznapi embernek elérhetetlenek. Ezáltal a nők olyan nyomás alatt lehetnek, amely valamiféle evészavarhoz vezethet.