Kultúra

Véletlenül találkoztak azok, akik egy új hóbortot űztek

Egy hónapja nyitott meg, és egészen decemberig látható lesz Az utca nem játszótér – A gördeszkázás történetem 1978-2019 című kiállítás a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

A tárlat a gördeszkázás fejlődését, a design történetét, a mozdulatok jelentését mutatja be tárgyak, fotók, filmek, grafikonok és interjúk segítségével, a hetvenes évek második felétől napjainkig.

Fotó: Pálfi Balázs

Az 1978-as év, mint kiindulópont nem véletlen. Ez az év volt az első fordulópont a gördeszka magyarországi megjelenésében. Ekkor rendezték az első bemutatót, és ebben az évben találkoztak egymással először egy véletlen folytán azok a budapestiek, akik ezt a hóbortot űzték. Máig sem ismert, hogy kinek köszönhetően, de a Városliget egy félreeső útján ekkor felépült egy kezdetleges rámpa, aminek – annak ellenére, hogy az internet és a mobiltelefonok előtt történt vagy húsz évvel – nagyon rövid idő alatt híre ment.

„A város legkülönbözőbb pontjairól a deszkások – lehettek akkor vagy húszan – ezen a napon tehát a Ligetben voltak, hogy kipróbálják milyen egy döntött fapalánkon gurulni, és azt képzelni, hogy az valami olyasmi, mint az amerikai újságokban látott betoníveken való száguldás” – mondta el megnyitóbeszédében Petrányi Zsolt, aki a kiállításon látható interjúfilmek megvalósításán dolgozó Sarkadi Nagy Balázs videoklip- és animációs filmrendezővel együtt a mai napig aktív gördeszkás.

Fotó: Pálfi Balázs

A kiállítás elemző, személyes nézőpontokon keresztül mutatja be a gördeszkázás hazai kialakulását. A tárlat és Budapest Sportfőváros támogatásával valósult meg, és egészen december 14-ig – ingyenesen – megtekinthető a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.