Közélet

Csodát ígérő termékeket ellenőriztek, mindegyik gyártója kamuzott

Fellépett a fogyasztóvédelem az e-kereskedelemben a megtévesztő termékeket értékesítő webáruházakkal szemben a fogyasztók érdekében. A kiemelt ellenőrzést indokolja, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalomban az internetes értékesítés egyre nagyobb hányadot képvisel.

Tavaly február óta próbavásárlással 109 webáruházból 124 „csodát” ígérő terméket, szolgáltatást ellenőriztek. A termékek mindegyike megtévesztő információt tartalmazott, nem rendelkezett a beígért hatóanyaggal, a hatósági vizsgálódás miatt a webáruházak 30 százaléka önként elérhetetlenné tette rendelésüket Magyarországról.

Agresszíven próbálnak eladni

A csodát ígérő termékeket, szolgáltatásokat értékesítő webáruházak jellemzően agresszív magatartást tanúsítanak, rövid időt hagynak a döntésre a fogyasztónak. Jellemző az is, hogy népszerű bulvároldalakon jelentetik meg a hirdetést, amelyre kattintva jön elő az ajánlat, nincs cégelérhetőség feltüntetve, visszahívás alapján értékesítenek, nem valós szakértővel és megtévesztő fotóval illusztrálják a termékek jótékony hatását, jellemző továbbá a visszaszámláló óra megjelenítése az ajánlatra.

Fotó: Shutterstock

Ezeket a webáruházakat jellemzően fiktív cégek működtetik, nem biztosítják az elállási lehetőséget és nem lehet érvényesíteni a visszafizetést. Jellemzően az ilyen termékeket csak utánvétellel és készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a banki tranzakciót, a szürke zónában mozognak.

Fontos információ, hogy 2020-tól az Európai Unióban lehetőség lesz arra, hogy legalább két uniós tagállam jelzése alapján blokkolni lehet majd a tisztességtelenül működő webáruházakat – tudatta az MTI.