Kultúra

Misztikus bűnügyi dráma a Katonában

Október 12-én az idei első nagyszínpados bemutatója lesz a Katona József Színháznak. Michael Haneke A fehér szalag című drámáját Ascher Tamás rendezi.

A Haneke által német gyerekmeseként aposztrofált bűnügyi történet 1913 közepén játszódik egy észak-német főúri birtokon. Több szálon fut a cselekmény és a rejtélyes esetek mozaikjait a falu jószándékú tanítója próbálja összeilleszteni. Ő ugyanis gyanakszik, egyre jobban…

Fotó: Horváth Judit

A 77 éves Arany Pálma és Oscar-díjas osztrák rendező, Michael Haneke híres arról, hogy csak résnyire nyitja az ajtót. Sohasem mutatja meg az egész képet. Csak részleteit, vagy ami még pokolibb, zárt ajtók mögül halljuk a kiszűrődő zajokat. Ettől olyan misztikusan és hátborzongató A fehér szalag is.

Haneke filmjei mindig a modern társadalom szociális problémáival és hibáival foglalkoznak majdnem a sivárságig visszafogott stílusban. Haneke televízió- színház- és filmrendezéssel is foglalkozott. 2009-ben a Fehér szalag is elnyerte a Cannes-i fesztivál fődíját, az Arany Pálmát, így biztosak lehetünk benne, hogy a Katona József Színház színészei is méltó változatot készítenek.

A darab főszereplői között van Bezerédi Zoltán, Friedenthal Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Fullajtár Andrea és Bata Éva is. Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!